Євгенія Цебрій

Тернопільські волонтери Козаки, які вийшли з СІЗО, прокоментували справу (відео)

Андрія і Івана Козаків з Тернопільщини судять за присвоєння благодійних коштів для ЗСУ

У Тернополі тривають підготовчі засідання у справі волонтерів, яких підозрюють у присвоєнні благодійних коштів для ЗСУ. Чергове засідання, яке мало відбутися 9 вересня, перенесли через відсутність одного із захисників. Тим часом підозрювані брати Козаки, які майже 4 місяці перебували під вартою, вже вийшли з СІЗО, сплативши понад пів мільйона застави

Брати наполягають на тому, що вони не винні і від щирого серця допомагали військовим. А те, що зараз відбувається, просто знищує волонтерський рух в Україні та підриває довіру людей до волонтерів. 

Як повідомив Іван Козак, разом з братом вони відправили на передову 30 авто, десятки дронів, квадрокоптерів, амуніції на сотні тисяч гривень. І продовжували б це робити, якби їх не затримали. 

Вони (слідство - ред.) розписували, які ми мільйонери. Ми їздили на передову і жодного разу навіть не зняли собі готель, щоб переночувати. У нас були рядна, ми спали на траві, купували в АТБ сало і хліб, щоб поїсти. А тепер я мільйонер, - каже Андрій Козак. 

За словами підозрюваних, у справі немає жодного свідка і жодного потерпілого. 

Люди, які перераховували нам кошти, відмовилися писати на нас скарги, - зазначає Андрій Козак. - Я не знаю, що буде далі, але я знаю, що не винен, що вклав усю свою душу у волонтерство. І моя зараз ціль донести людям правду. Хай мені навіть термін дадуть, я знаю, що ні копійки собі не привласнив.  

Чи продовжать волонтерську діяльність у разі, якщо їх виправдають - під питанням, бо просто страшно, кажуть брати. Мовляв, “не роби добра і не пізнаєш зла”. 

Детальніше - на відео.

Нагадаємо, 11 травня Андрія і Івана Козаків затримали. За версією слідства, чоловіки збирали кошти на ЗСУ, половину з яких привласнювали собі. За зібрані на підтримку військових з початку війни добровільні пожертви громадян придбали для власного використання мобільні телефони та інші матеріальні цінності на загальну суму майже 2 мільйони гривень. Справу вже передали до суду. Підготовчі засідання відбулися 22-29-31 серпня у Тернопільському міськрайонному суді. Головуючий суддя Тарас Багрій.

Фото і відео Євгенії Цебрій

Відеомонтаж Романа Луциківа

Вибір читачів за тиждень

Відео