Юлія Пацкаль

Тернопільські волонтери об'єдналися заради порятунку старовинних дверей

Розпочати роботу планують з реставрації дверей на вул. Чорновола, 15 і вже збирають на це кошти

Об'єднати свої зусилля і взятися за збереження культурної спадщини міста вирішили активісти новоствореної громадської організації “Брами Тернополя”. Вони планують реставрувати старовинні двері, яких у Тернополі залишилося не так вже й багато. Розпочати роботу хочуть з дверей на вулиці Чорновола, 15. Про це Терену розповіла співзасновниця громадської організації Людмила Дрозд.

За її словами, поштовхом для зародження цієї ініціативи став скандал зі старовинними дверима на вул. Кульчицької, які місцевий ресторатор Петро Заставний восени минулого року замінив на пластикові.

Наша команда зібралася саме після цієї історії. Дуже багато уваги було привернуто до цієї теми. Кожен з нас у своїх соцмережах говорив про цей випадок, кожен пропустив це через себе. Ось так ми всі й зібралися, аби вберегти нашу культурну спадщину. Зараз ми на етапі реєстрації громадської організації. Паралельно хочемо братися вже за реставрацію дверей, - розповідає Людмила Дрозд.

Старовинні двері на вул. Кульчицької, які замінили на пластикові

Дверям на вул. Чорновола, які хочуть відновити, вже понад сто років і з плином часу вони поступово втратили свій колишній вигляд. 

Вулиця Чорновола знаходиться практично у центрі міста, через неї щодня проходять багато людей, вона є історичною. І хочеться, щоб якраз перші результати побачили якомога більше людей. Щоб вони це оцінили, побачили, яка може бути різниця, і долучалися до наших майбутніх ініціатив, - каже активістка.

Волонтери наразі оформлюють дозволи на початок робіт. Зокрема, вони очікують згоди від мешканців будинку, де знаходяться двері, а також відділу архітектурної спадщини. Ці дозволи необхідні, оскільки двері, що підлягають реставрації, належать до довоєнного періоду та мають значну історичну та культурну цінність. Отже, будь-які роботи, пов'язані з їх відновленням, мають бути проведені з урахуванням законодавства, що стосується збереження культурної спадщини.

Після отримання дозволів ми запросимо реставратора, який вже оцінить, скільки коштуватиме робота. Вартість залежатиме і від цін на дерево. Адже на пошкоджені частини дверей роблять спеціальні вставки, - зазначила Людмила Дрозд.

Перші відреставровані в Тернополі двері на вул. Опільського

Представники громадської організації “Брами Тернополя” вже розпочали збір коштів на реставрацію на платформі Patreon. Попередньо, вартість відновлення одних дверей - від 50 тисяч гривень. Волонтерів така сума не лякає, адже понад усе вони хочуть відновити унікальні старовинні двері, щоб зберегти неповторність культурного ландшафту міста.

Ми - естети. Нам подобається культура, подобається гуляти містом, де бачимо красиві фасади, залишки минулого, дізнаємося історію міста і можемо до неї торкнутися. Коли ця спадщина починає руйнуватися, хочеться її рятувати, - додає волонтерка.

Нагадаємо, перші старовинні двері у Тернополі відновили у 2021 році. Цей проєкт ініціювала Людмила Дрозд у своєму будинку на вул. Опільського,4. Кошти на реставрацію дверей, яким понад 100 років, вдалося зібрали силами небайдужих людей.  

Двері, які потребують реставрації на вул. Чорновола

Фото Людмили Дрозд

Вибір читачів за тиждень

Відео