Тернопільські волонтери озвучили актуальні потреби бійців АТО

Війна на українському сході припиналась лише на словах і на час виборів. Проте чи не щоденно, особливо увечері, там активізуються обстріли українських позицій сепаратистами. А бійці, ніби і отримують державне забезпечення, проте його кількість та якість залишає бажати кращого. Про це говорять тернопільські волонтери Логістичного центру бійцям АТО і запевняють, що своєї діяльності не припиняють. І продовжують допомагати армії. 

– День почався погано, з прикрої новини. Оскільки наші бойові товариші, побратими потрапили в обстріл, три поранених, один дуже тяжко, – говорить волонтер Логістичного центру допомоги бійцям АТО Богдан Кіндзій.

Про те, що у зоні АТО немає ніякого перемир’я, волонтери знають не лише із таких звісток. У неділю вони повернулись із чергової поїздки на Схід. Відвідали Щастя, Капітаново, Опитне, шахта “Бутовка”, Піски та інші населені пункти. Кажуть, війна триває, тож свою волентерську діяльність не припинять. Проте взялись за переформатування – допомагатимуть одразу цілим підрозділам. Скрізь, кажуть, у бійців потреби схожі. Укріплення та утеплення бліндажів потребує будматеріалів, треба плівку, скоби, цвяхи, сокири, молотки. Бійцям необхідні і металеві контейнери для ліків, води і їжі, бо допікають миші. Не вистачає бійцям і теплого одягу.

– Потреби, судячи з останньої поїздки, залишаються дуже великі. І в формі, і в власне, зимовому одязі. Так, одними комплектами майже всіх забезпечили – одним комплектом одягу та взуття, але всі ми розуміємо, для тих спартанських умов, де хлопці живуть, то є надзвичайно мало, – говорить волонтер Логістичного центру допомоги бійцям АТО Тарас Герман.

– З теплих речей в більшості хочуть хлопці флісові кофти, теплу білизну, шкарпетки і все тому подібне для того, щоб зігрітись. Держава наша ніби і виконалда своє завдання, так сказати, візуально. Немає до чого вчепитись, дали форму і теплі кофти. Але як подивитись на складник цих кофт – це є пластмаса. Довго не постоїш на морозі на пластмасі, – додає Богдан Кіндзій.

Збирають гроші і на автомобілі. Також волонтери забезпечують армію речами, яких держава або не видає або видає мало.

– Починаючи від якихось там специфічних генераторів, тепловізорів, приборів нічного бачення, які, на превеликий жаль, до сьогоднішнього дня не йдуть на озброєння, а там де йдуть, то стоять в сейфах, бо дуже дорогі штуки, не дай бог, солдат би їх зламав. Потрібні і бензопили, і генератори, потрібні і зарядні пристрої для автомобілів, потрібна, знову ж таки, оптика, – каже Тарас Герман.

Усім, хто долучається до допомоги, волонтери дякують. Кажуть, прості люди допомагають в рази більше, ніж можновладці. Активно долучається і діаспора. Так, американський допомоговий комітет допомагає із придбанням взуття, форми, італійська – медикаментами, зібрала гроші на реанімобіль. Волонтери не забувають і про солдатів тилу, тож запрошують звертатись у їх кол-центр.

– Ми, зазвичай, допомагаємо інформаційно, щоби відправити бійців на реабілітацію, на лікування, допомогти юридично в оформленні певних документів, соціальних якихось пільг, – розповідає волонтер Логістичного центру допомоги бійцям АТО Христина Феціца.

Джерело: tv4.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео