Тернопільським випускникам найкраще дається математика

Результати ЗНО з математики приємно здивували освітян – максимальний бал набрали аж 31 учасник. А ось з української мови та літератури, навпаки, розчарували, максимальний бал набрали тільки двоє учасників, а понад 600 - взагалі «завалили» тестування.

Тож можливість стати студентом їм випаде знову тільки через рік. Як же в цілому проходило ЗНО-2015 на Тернопільщині і які на сьогодні результати, розповів в. о. директора Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Юрій Шайнюк.
- Тестування складалось з двох частин, - каже він. – 24 квітня відбулося ЗНО з української мови і літератури. А тестування зі всіх інших предметів проходили протягом червня. Українську мову і літературу складали всі випускники навчальних закладів, оскільки цьогоріч усі випускники ДПА з цього предмету здавали у формі ЗНО. 
На час проведення ЗНО в області створили 29 пунктів тестування: в кожному райцентрі було від одного до трьох пунктів, залежно від контингенту учасників. У самому ж Тернополі таких пунктів було 12, щоправда, для проведення тестування з української мови організатори задіяли тільки 9.
- Під час проведення ЗНО у квітні ми мали високу явку – дев’яносто сім відсотків, - продовжує пан Шайнюк. -  Що й недивно, адже цей предмет основний і обов’язковий при вступі у ВНЗ. Однак під час самого тестування не обійшлось без порушень. Так, шість учасників вилучили з аудиторії через наявність при собі мобільних телефонів, що заборонено. Телефони виявили під час технологічної перерви працівники ДСО за допомогою приладу металодетектора.
Що ж до результатів тестування, то вони, за словами пана Шайнюка, в якійсь мірі - несподівані, а в якійсь – прогнозовані і не є надзвичайно високими.
- Це свідчить про те, що рівень знань дітей щороку падає, - додає Юрій Шайнюк. - І як би там хтось не нарікав на якість тестів… Якість знань становить майже сорок відсотків (ті, хто отримав добрий і високий результат) в середньому від учасників тестування – випускників шкіл. Якщо ж говорити про всіх абітурієнтів – випускників профтехучилищ, коледжів, випускників попередніх років, то показник ще нижчий – тридцять сім відсотків.  А ми рахуємо якість знань, починаючи від шістдесяти…

Максимальний 200-бальний результат за ЗНО з мови отримали в області тільки двоє учасників. А «завалили» тестування, не подолавши «пороговий» бал, 633 учасники із 7349. Це багато. Також результати ЗНО з української мови вплинули і на кількість медалістів в області: із 906 претендентів на нагородження золотими і срібними медалями не підтвердили результат 265. 
Щодо ЗНО з інших предметів, то показники кращі.

- Результати з інших предметів ми матимемо орієнтовно на початку - в середині серпня, - зазначає Юрій Шайнюк. – На сьогодні маємо інформацію тільки про кращі результати, про кількість «двохсотбальників». 
Результати, за інформацією пана Шайнюка, такі: з англійської мови – чотири, з біології - три, з географії - один, з  історії України – один, з української мови – два, з математики – 31 учасник за базовий рівень математики. Загалом - 42 максимальних результати. З них на Тернопіль припадає рівно половина. 
- Враховуючи цьогорічні зміни у проведенні ЗНО і вступній кампанії, багато з наших абітурієнтів не дорахуються своїх балів і не зможуть вступити у ВНЗ або вступатимуть не в той, про який мріяли, - додає пан Шайнюк. - Бо з одних предметів вони подолали «пороговий» бал, з інших – ні. Якщо вони складали три предмети, бо стільки вимагає бажаний ВНЗ, а пороговий бал подолали з двох, то зможуть вступити тільки у коледж. Там вимагають тільки два предмети.  

Джерело: te.20minut.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео