Тернопільський «Автомайдан» заїхав до бережанських правоохоронців «на чай»

8 липня активісти Тернопільського осередку ВО «Автомайдан» та громадського об’єднання «Самооборона Майдану Тернопільщини» приїхали на чоловічу розмову у Бережанський райвідділ міліції. Привід – відсутність реакції на умисне знищення автомобіля заступника керівника громадської організації “Бережанська Самооборона” Любомира Кузяка.

До активістів вийшов очільник райвідділу, підполковник міліції Петро Процик.

Про це повідомив лідер Автомайдану Ігор Василів. Він нагадав: 24 червня, близько 4.00 години ранку, невідомі особи побили вікна та облили фарбою автомобіль заступника керівника громадської організації «Бережанська Самооборона» Любомира Кузяка. Активіст розповів, що побачив пошкоджену машину вранці і відразу ж викликав міліцію. На місце події тоді виїжджала слідчо-оперативна група, працювали експерти, які вилучили речові докази – камінь, пробку від пляшки з фарбою. Активіст написав заяву про вчинення навмисного пошкодження майна.

Під час розмови з очільником бережанської міліції активісти акцентували увагу на тому, що побиття автомобіля Любомира Кузяка відбулось саме після декількох публікацій-оприлюднень фактів афер, незаконного використання надр, лісів та за лобіювання начальника ВДАІ Бережанського РВУМВС України Петра Лесіва.

Крім цього, було зазначено, що 29 травня 2015 року Петро Лесів написав заяву на звільнення. Однак від того дня і до 7 липня він перебував на лікарняному. Діагноз, за інформацією активістів, - ГРЗ. А 8 липня йому знов виписано лист тимчасової непрацездатності.

Також активісти оприлюднили наступні факти:

25 квітня 2014 р. в Бережанах на вул. Січових Стрільців було розпочато незаконне будівництво МАФів. Депутатська комісія, яка була створена з метою вивчення ситуації, підтвердила факти порушень з боку забудовників. Було відкрито кримінальне провадження, опитано місцевих жителів, які у своїх свідченнях підтвердили факти порушень та зловживань окремими посадовцями району, зокрема - незаконної вирізки дерев. Дивує той факт, що міліція, не розібравшись у справі, закриває її. Не взяли до уваги правоохоронці й того факту, що на місці будівництва працювала техніка рятувальників, порушено норми будівництва забудовниками, здійснено незаконну вирізку цілком здорових каштанів, і, що саме основне, - акт на видалення зелених насаджень був підроблений. Бездіяльність міліції пов’язана з тим, що МАФи встановлювали високопосадовці району.

Незаконна реалізація спирту та самогоноваріння. В центрі міста Бережани відкрито діють т.зв. «точки», де відбувається цілодобова реалізація алкоголю, від якого не одна людина постраждала, а правоохоронці на це не реагують. Аби мати докази, активісти навіть зняли відео «роботи точок». З неофіційних джерел стало відомо, що правоохоронці кожного місяця збирають «побори» з цих «точок». 

Бездіяльність міліції простежується і в питанні, яке збурило усю релігійну громаду краю. Йдеться про незаконне заволодіння шахраями двома автомобілями іноземного громадянина, загальною вартістю більше 300 000 гривень. Ще 4 червня 2014 року відомості про кримінальне правопо­рушення були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12014210040000154. Однак до даного часу цей злочин не розслідуваний. І винні не притягнуті до відповідальності. Судом першої інстанції даний позов задоволено. Але навіть після цього ніякої реакції з боку міліції, стосовно продовження розслідування і притягнення винних до відповідальності, немає.

«Кришування» незаконих валютних операцій, які здійснюють міняли в центрі міста і за які щомісячно платять данину начальнику міліції. Одна з таких точок належить родичу Петра Процика.

Окремої уваги заслуговує безконтрольність Петра Процика за діями підлеглих і зокрема нача­льника РВ ДАІ, на якого є цілий ряд нарікань, скарг від  підприємців, керівників організацій так і від окремих громадян.

Активісти Бережанської Самооборони Майдану, які здійснювали спільні патрулювання з працівниками ДАІ на створених блокпостах на в’їздах в місто, були свідками неодноразового грубого ставлення начальника Бережанського ВДАІ до своїх працівників, висловлювань на їхню адресу з нецензурною лайкою.

Мешканці району шоковані незадовільним станом доріг на Бережанщині, розміщення дорожніх знаків, стоянки автомобілів, а точніше їхньою відсутністю… Побори з водіїв, з підприємців, таксистів, керування транспортом в нетверезому стані - це норма життєдіяльності начальника ВДАІ Бережанського РВ УМВС України Лесіва П.М. Для людей такої категорії необхідна не тільки повна люстрація, а й перевірка його діяльності правоохоронними органами – підрозділом внутрішньої безпеки, прокуратурою. І починати перевірку, ймовірно, варто з Калуша, де він працював раніше. І пішов звідти зі скандалом, але завдяки «покровительству», все ж залишився на роботів органах, продовжуючи свою діяльність в Монастириській, Козові та Бережанах, ще й отримав підвищення у званні!

Простий аналіз способу життя цього посадовця свідчить про його «нечисту руку». Так, він придбав і користується автомобілем «Хонда», який за ринковою вартістю коштує не менше 140 000 гривень. Очільник Бережанського ДАІ щоденно їздить на роботу з м. Калуш, Івано-Франківської області до Бережан. Віддаль від Бережан до Калуша - близько 100 км. Тобто одна поїздка на роботу і додому - це 200 км. шляху – в ціні на паливо становить біля 400 гривень. Якщо у місяці 25 робочих днів, то витрати лише на паливо вищезазначеного посадовця становлять близько 10 000 гривень. Закономірно постає запитання – яка ж зарплата у начальника ДАІ Лесіва П.М.? І чи вигідно йому працювати?

Враховуючи вищенаведене, ВИМАГАЄМО

здійснити повноцінну перевірку роботи і, якщо факти зловживань підтвердяться, звільнити начальника РВ УМВС в Бережанському районі Тернопільської області Процика П.Б. та начальника РВ ДАІ Лесіва П.М. Враховуючи суспільний резонанс, який викликали протиправні діяння даних правоохоронців, хочемо застерегти їхнє керівництво, аби не переводили їх на роботу до інших структурних підрозділів.

Правоохоронці, які замість боротьби з корупцією намагаються її очолити, мають бути покарані!

P.S. Хочемо зазначити, що лише за час розмови активістів з очільником райвідділку міліції, повз проїхало 6 вантажівок: 2 - з каменем, 4 - з лісом.


 

Вибір читачів за тиждень

Відео