Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: як допомогти дитині вибрати гурток?

119358

Обирати гурток для дитини потрібно за двома критеріями – бажання дитини та доцільність здобутих навиків у майбутньому. Відсутність інтересу дитини до будь-якої позакласної діяльності – проблема стосунків у сім’ї, вважають психологи. Якщо ж вибір гуртка вдалось зробити, на відповідальності батьків та вчителів контроль стресових ситуацій, які не повинні зупинити дитину в розвитку здібностей.

- Батьки повинні зрозуміти нахили дитини, - розповідає тернопільський практикуючий психолог Олена Нагірна. – Для цього потрібно займатись з дитиною різними видами діяльності, і навіть відвідувати разом різні секції ще до початку навчання в школі. Заняття для дітей мають відбуватись у формі гри. Також слід пам’ятати про заохочення малечі, включаючи і солодощі. Тоді і відкриватиметься потенціал дитини. Ні в якому разі не потрібно примушувати її відвідувати гуртки.

Для підлітків потрібно вибудовувати ефективні бесіди, які допомагають зрозуміти цікавість та потрібність тої чи іншої діяльності. Батьки разом з підлітками навіть можуть відвідувати різні тренінги, що вирішують проблему поганої комунікації та уваги під час занять.

- У будь-якому віці відсутність зацікавлення до діяльності є причиною неправильної атмосфери вдома, - продовжує психолог. – Батьки повинні показувати власний інтерес до справ, акцентувати на позитивних сторонах роботи. Так у дітей виникає інтерес до життя, а тоді зацікавлення певним видом діяльності, до якої в них є нахил.

Коли ж дитина оприділилась із вибором гуртка і успішно реалізовує себе там, потрібно слідкувати за процесом і спілкуватись із вчителем. Адже стресових ситуацій інколи не уникнути.

- Батькам і вчителям потрібно пам’ятати, що принижувати дитину – заборонено, - додає Олена Нагірна. – Якщо дитині щось не вдалось, потрібно підтримати її, зробити такий момент максимально непомітним. Кожна дитина – талановита. Завдання батьків і вчителів – дати можливість розвитку цих талантів.

Також батькам слід пам’ятати, що дитина не може мати сформованого до кінця стійкого характеру. Тому, навіть якщо діяльність у гуртку проходить успішно і без проблем, можуть бути моменти тимчасової втрати інтересу. Батьки повинні постійно бути в курсі того, що відбувається на гуртку, і підтримувати інтерес дитини до занять.

фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео