Оксана Бучко

Тернополянам пояснюють права осіб з інвалідністю

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Особи з інвалідністю з боку держави захищені перш за все наданням грошової допомоги, пільг, засобів пересування, протезуванням, пристосованого житла, встановленням опіки та стороннього догляду, а також пристосовані транспортні засоби, засоби комунікації, пристосовані забудови державних установ та житлові будинки. Пільги особам з інвалідністю надаються на підставі посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги. Як призначають пенсію та інші пільги цій категорії, пояснюють у Тернопільському регіональному центрі надання безоплатної правової допомоги.

У залежності від групи інвалідності відповідно до ст.33 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія по інвалідності призначається в таких розмірах:  інвалідам I групи – 100 % пенсії за віком, II групи – 90% пенсії за віком, III групи – 50% пенсії за віком, та призначається на весь встановлений строк інвалідності. Особи з інвалідності, по досягненню пенсійного віку, мають право на пенсію по інвалідності довічно.

У випадку зміни групи інвалідності пенсія по інвалідності виплачується з дня зміни групи інвалідності, а у випадку визнання особи з інвалідністю здоровою, пенсія виплачується за даною групою інвалідністю до кінця місяця, по який призначена дана інвалідність.

У разі амбулаторного лікування, особи з інвалідністю та діти-інваліди, якщо вони отримують пенсію, яка не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії, мають право на безоплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів.

Під час амбулаторного лікування, особи з інвалідністю першої і другої групи, мають право на придбання необхідних лікарських засобів за рецептами лікарів із 50 відсотковою знижкою їх вартості, а також особи з інвалідністю за наявності медичних показань та відповідних висновків, мають право на безплатне санаторно-курортне лікування.

Особам з інвалідністю, безоплатно або на пільгових умовах надаються послуги з медичного обслуговування, соціально-побутового, технічні та інші необхідні засоби для реабілітації, серед них можуть бути: засоби для пересування, протезні вироби, сурдотехнічні засоби, мобільні телефони для письмового спілкування тощо), вироби медичного призначення надаються на підставі індивідуальної програми реабілітації, такі як індивідуальні пристрої, протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові та голосоутворювальні апарати, ендопротези, та інше).

Особи з інвалідністю та особи, які здійснюють супровід осіб з інвалідністю першої групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого), мають право на безоплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також право на проїзд у всіх видах приміського транспорту.

Особам з інвалідністю також забезпечується право на працю. Відмова особі з інвалідністю в укладенні трудового договору, звільнення її за ініціативою адміністрації, переведення на іншу роботу без її згоди, з підстав інвалідності не допускається, окрім тих випадків, коли згідно висновку медико-соціальної експертизи стан здоров’я перешкоджає здійснювати посадові обов’язки.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео