Тернополянам пропонують доторкнутися до містичного єврейського свята

15622708_1077940782329233_2814515776254000042_n

У суботу, 24 грудня, «Бункермуз» влаштує справжній вечір чудес. З 19:00 усі відвідувачі закладу зможуть на собі відчути усі особливості головного єврейського свята - Хануки.

Організатори вечірки пишуть:

"Доторкнися до містичного єврейського свята!

Вас чекає знайомство з традиціями Хануки, урок мови їдиш, клезмерська музика, автентичні закуски та тільки кошерні наливки у пана Михайла Герцога!

Вхід таки задурно!"

Довідка:

Ханука́ (освячення) — єврейське свято чуда, свято перемоги у війні між святістю і нечистотою.

В часи Другого Храму маленька Юдея стала провінцією елліністичної Сирії, в якій правили нащадки Селевка. Селевкидів не влаштовувало, що євреї живуть відособлено і не піддаються впливу панівної елліністичної культури. Спочатку хитрістю, а потім і силоміць вони намагаються насадити свою культуру. Врешті-решт загарбники вторглися до Храму, спаплюжили його, принесли на жертовник свиню, зарізали її і внесли кров свині у святая святих храму.

Метитиягу і 5 його синів з династії Хасмонеїв почали повстання і здобули перемогу. Євреї прийшли до Храму, очистили жертівник, вирізьбили з дерева нову менору (храмовий світильник). Але вони знайшли лише один дзбан не опоганеної загарбниками олії та запалили світильник. І Всевишній зробив чудо — олії вистачило на 8 днів горіння — час, необхідний для виготовлення нової олії.

На честь цього чуда щороку в єврейських домівках запалюють ханукальні світильники. Ставлять ханукіот (світильники) на найвидніших місцях, щоб усі бачили й усі пам'ятали про чудо, що сотворив Всевишній.

Ханука («освячення», «новосілля») — свято святості і чистоти, свято перемоги добра над злом, світла — над пітьмою, свято надії. Як би не намагалися вороги закрити світло Всевишнього, завжди знайдеться судина з олією, що може освітити шлях. Свято, яке вчить людей ніколи не впадати у розпач.

Свічки запалюють протягом 8 днів, щодня додаючи по одній. Свічі встановлюють справа наліво, а запалюють зліва направо. Запалені на початку вечора, незадовго до заходу сонця, свічі повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви. У п'ятницю їх запалюють раніше суботніх свіч. Світильник розташовують навпроти мезузи, при вході в кімнату, де зазвичай збираються всі члени родини. Не можна використовувати світло ханукальних свіч для роботи, читання тощо.

Ханука – рухоме свято. Цього року святкування розпочинаються 24 грудня при заході сонця і триватимуть до вечора 1 січня.

Вибір читачів за тиждень

Відео