Тернополянам варто знати про корисні додатки, здатні підвищити ефективність тренувань

біг

Всі ми знаємо, що найкраще підтримувати своє тіло в формі за допомогою бігу, цей же метод допоможе і при схудненні. У попередній публікації йшла мова про ефективність такого спортивного навантаження та правильне вимірювання пульсу в русі. Цього разу поговоримо про мобільні додатки, які можуть замінити тренера та допоможуть удосконалюватися в бігу.

До Вашої уваги добірка найкращих програм для бігу:

5K Trainer

Для тих, хто тільки вирішив регулярно бігати, дуже розкручений додаток може бути не потрібен. Досить і навчальної програми, як, наприклад, 5K Trainer. Як заявляють розробники (і підтверджують багато користувачів), за вісім тижнів тренувань (по півгодини тричі на сім днів) навіть новачок спокійно подолає дистанцію в п’ять кілометрів, не зупиняючись і не відчуваючи дискомфорту.

Сам додаток, який працює на Android і iOS, підказує під час занять, скільки потрібно бігти і коли перейти на крок. До того ж залежно від дня проходження програми ці інтервали змінюються й чергуються. Кінцева мета – привчити до безперервного бігу на довгі дистанції. Коли відстань у 5 км подолаєте, то зможете переходити до додатків серйозніше.

Run keeper

Це один з найвідоміших додатків для велосипедистів, бігунів та любителів довгих прогулянок. Він дозволяє дуже точно визначити показники вашої активності: скільки ви пробігли, проїхали або пройшли, який час на це витратили та скільки калорій при цьому спалили. Додаток має цікавий розділ «Цілі». Там ви можете вказати поточну та бажану вагу, а програма розрахує для вас графік тренувань. Також програма має і розважальні функції, наприклад, уміє грати музику чи робити знімки під час тренувань та надсилати їх друзям.

Після тренування програма видасть детальну статистику в журналі, покаже ваші досягнення та дозволить порівняти власний прогрес із заданими цілями. А свої маршрути можна зберігати на мапі. І не тільки для того, щоб поділитися з друзями, а і щоб знову їх пройти та порівняти результати з попередніми досягненнями. Доступна програма на Android та iOS.

Nike+ Running

Найвідоміший виробник спортивного екіпірування не залишається осторонь і від високих технологій. У Nike в арсеналі і спортивний браслет, і «розумний» спортивний годинник, і додаток для смартфонів. Називається він Nike + Running і доступний для платформ Android і iOS. Ця програма вміє стежити за переміщеннями власника завдяки вбудованому в смартфон GPS. До того ж використовувати його можна навіть на стаціонарній біговій доріжці – для цього в ньому є спеціальний режим. А після пробіжки відкриється меню статистики, в якому можна дізнатися про пройдену дистанцію, темп, спалені калорії і побачити пройдений шлях на карті.

Будь-який вид спорту, нехай навіть у тренувальному варіанті, передбачає змагальний дух. Тому додаток Nike + Running можна використовувати, тільки  зареєструвавшись у соціальній мережі компанії (можна використовувати обліковий запис Facebook). Це дозволяє стежити не тільки за своїми спортивними результатами, а й за показниками друзів, а також коментувати їх безпосередньо з програми. Розробники постаралися максимально «олюднити» свою програму.  Крім живих людей, і сам Nike + Running не забуде похвалити за досягнуті результати, наприклад, подолання круглої позначки в кілометражі.

Adidas miCoach Mobile

Один з головних конкурентів Nike – компанія Adidas – також має тренувальний сервіс. Він заточений насамперед на побудову власного плану тренувань і ведення докладної статистики занять. Для повноцінного використання потрібні фірмові спортивні аксесуари, однак і простий смартфон зі встановленим додатком теж підійде. Він допоможе збирати статистику пробіжок, слухати аудіопідказки віртуального тренера, отримувати доступ до безлічі вправ на розвиток сили і гнучкості й використовувати інші корисні функції.

Adidas miCoach Mobile доступний для Android, iOS і Windows Phone. Є версія і для стаціонарних ПК – вона більше підходить для тренерської роботи, але  ніщо не заважає зручно переглядати власну статистику і складати плани тренувань для себе. Для повноцінного використання системи потрібно зареєструватися на її сайті.

Endomondo Sports Tracker

Ця програма для тренувань перевірена часом – перша версія програми побачила світ ще в далекому 2007 під Symbian. За цей час у неї зібралася досить велика аудиторія, а сьогодні Endomondo Sports Tracker функціонує на трьох основних платформах – Android, iOS і Windows Phone.

Endomondo Sports Tracker фіксує дані з багатьох видів спорту, а не тільки з бігу. До цього переліку входять спортивна ходьба, велосипед, лижі,

веслування та інші. Перед початком занять просто потрібно обрати відповідний вид, щоб програма змогла врахувати ті чи інші нюанси і коректно показати результати. До них відноситься пророблений маршрут, швидкість пересування, витрачені калорії і втрата рідини, а за наявності кардіомонітора ще й частота пульсу. Пройдений шлях (неважливо, бігом або на байдарці) можна побачити на карті, а завдяки соціальним функціям – поділитися ним та іншими результатами з товаришами. Для цього потрібно зареєструватися або увійти за допомогою облікового запису Facebook.

Zombies, Run!

Завоювати популярність для програми можна не тільки великою функціональністю і різноманітними прибамбасиками, а й оригінальністю ідеї. Саме цим підкорили публіку автори Zombies, Run!, яка замість монотонного тренування перетворює бігуна на героя гри зомбі-апокаліпсису. Суть цієї гри-тренажера полягає в тому, що спортсменові потрібно тікати від віртуальних зомбі й виконувати різноманітні завдання, наприклад, збирати артефакти або рятувати поранених. При цьому чим ближче вороги, тим швидше потрібно бігти. Іноді вони з’являються практично з нізвідки, і з легкого темпу доводиться миттєво переходити на спринт.

Такий підхід дуже гарний під час бігових кардіотренувань. Звісно, усі ці прискорення у вигляді наскоків зомбі відбуваються не спонтанно, а відповідно до обраного режиму. Таким чином кожен може вибрати програму занять відповідно до свого рівня підготовки або ж просто ту, яка більше подобається в ігровому плані. Атмосфера передається за допомогою навушників – саме за допомогою звуку бігун визначає місце розташування зомбі, відстань до них та іншу ігрову інформацію під час тренувань. Доступний додаток як для Android, так і на iOS.

TrailMix

А цей додаток створений для тих, хто просто любить бігати і не звертає особливої уваги на статистику. Але при цьому любить під час бігу слухати музику. TrailMix підлаштовує музику з вашого плей-листа під темп бігу, тож ви можете бігти в ритмі з улюбленими композиціями. Налаштовується додаток досить легко, також він має і деякі соціальні функції. Наприклад, ви можете поділитися музикою та своїм темпом бігу з друзями. Працює програма лише на iOS, але ви без проблем знайдете аналоги і для Android.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео