Майно подружжя: що є спільною, а що особистою власністю?

home-730x410

Головною причиною створення сім’ї, є бажання людини знайти надійного партнера по житті, відчувати  підтримку  та любов, але сімейні відносини, мають і іншу , не менш важливу, сторону – майнову.  Майно подружжя наділене особливим правовим статусом: закон розрізняє спільну сумісну особисту приватну власність кожного із подружжя. Яке  ж майно є спільним, а яке є особистим розповімо вам далі.

За загальним правилом,  майно, набуте подружжям під час шлюбу, є спільним майном дружини та чоловіка. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Ба більше, зарплата, пенсія, стипендія, інші доходи одержані доходи одним із подружжя, теж є спільною власністю подружжя. Якщо дружина чи чоловік уклав договір в інтересах сім'ї, то гроші, інше майно, в тому числі гонорар, виграш, які були одержані за цим договором, теж є спільною сумісною власністю подружжя.

При укладенні договорів щодо об’єктів спільної власності одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя, але тут є важливе зауваження: якщо договір потрібно засвідчувати у нотаріуса чи у державного реєстратора, наприклад  при продажі нерухомості, потрібна обов’язкова письмова згода іншого з подружжя, яка теж підлягає нотаріальному посвідченню. Якщо такої згоди немає імовірні негативні наслідки: суд, за позовом іншого з подружжя, може визнати такий договір недійсним.

Закон прирівнює чоловіка та дружину у майновому плані, але на практиці між подружжям можуть виникати суперечки щодо користуванням чи розпорядженням майном.  Ідеальним, варіантом є випадок, коли обоє із подружжя користуються спільним майном за взаємною домовленістю, але коли досягнути її не вдається, слід шукати інші шляхи.

Так, дружина і чоловік, перебуваючи у шлюбі можуть поділити майно підписавши спеціальний договір, якщо це договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя, то він має бути нотаріально посвідчений.

Якщо ж  подружжя ділить майно після розлучення, то такий поділ переважно здійснюється через суд – колишнім важко дійти добровільної згоди щодо нажитого майна. У разі поділу спільного майна, буде вважатися, що частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

Одночасно, пам’ятайте, що суд може відступити від засади рівності часток подружжя, якщо це зумовлено істотними обставинами, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, ухилявся від участі в утриманні дитини (дітей), приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї.

Окрім спільної власності подружжя, законом передбачено перелік майна, яке є особистою приватною власністю дружини чи чоловіка, а отже не може бути поділене з іншим із подружжя:

1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

2) майно, набуте за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

3) майно, набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

4) житло чи земельна ділянка,  набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації;

5) речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;

6) премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги;

7) кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди;

8) страхові суми, одержані нею, ним за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з них.

Але і щодо особистої власності кожного з подружжя законогм встановлені винятки: так, якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат, або затрат другого з подружжя, воно може бути визнане судом спільною власністю подружжя.

Закон захищає і право на власність осіб, що проживають однією сім'єю, хоча іі не перебувають у зареєстрованому шлюбі. Так майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. У такому випадку, якщо між сторонами виникне спір щодо майна, у суді необхідно буде доводити факт спільного проживання та фактичного існування шлюбу між особами.

Майно подружжя має свої особливості, що із нього є особистою, а що спільною власністю залежить від часу  та способу набуття такого майна, одночасно, закон встановлює ряд виключень та за існування істотних обставин, встановлює можливість визнати особисте майно спільним майном подружжя. Якщо ж ви вагаєтеся, не знаєте, як краще зареєструвати майно аби досягти необхідного вам результату, радимо звернутися до адвокатів за юридичною консультацію.

Адвокат Боднар Ольга, керуючий АО «Твій адвокат», 380672717124

Вибір читачів за тиждень

Відео