Тернополянам відкрили страшну правду про їжу та її вплив на мозок

піца

Проблеми з шлунком ведуть до депресії і різкого зниження вироблення серотоніну, гормону щастя. І, навпаки, чим краще ви харчуєтеся, тим нижче ризик зіткнутися з психічними розладами.

Те, що їжа впливає на мозок і психічне здоров’я, — незаперечний науковий факт. Щороку Американська психіатрична асоціація проводить конференцію «Їжа і мозок». Вчені з різних країн збираються, щоб обговорити новітні дослідження, що показують, як харчування визначає емоційний стан людини і його когнітивні здібності, пишуть на сайті nv.ua.

На одному з останніх засідань глава психіатричної асоціації, професор Колумбійського Університету в Нью-Йорку Дрю Ремсі заявив, що правильне харчування може знизити ризик депресії на 40%. Вчений переконаний, що їжа повинна стати одним з головних способів профілактики і лікування більшості захворювань мозку і психічних розладів.

Доктор медичних наук, психіатр в Массачусетському університеті і Гарвардській медичній школі Емілі Дінс каже, що шлунок і мозок — органи, що «спілкуються» один з одним.

Експерименти, зокрема, показують, що при стресі тут же відбуваються негативні зміни в шлунково-кишковій мікрофлорі. І, навпаки, проблеми зі шлунком ведуть до депресії і різкого зниження вироблення серотоніну, так званого гормону щастя. Виявляється, кишечник і мозок пов’язують 260 мільйонів нейронів, а багато кишкових бактерій виробляють нейромедіатори і спілкуються з мозком через блукаючий нерв.

Зараз Дрю Ремсі спільно з Міжнародним товариством харчової психіатрії працює над створенням ідеального для мозку меню. Воно включає ряд продуктів, які чинять позитивний вплив на роботу мозку, запобігають розвитку психічних розладів, «вікових» відхилень і зберігають мозок в найкращій формі.

1. Зброя проти Альцгеймера

IMG_6250
IMG_6250

Зелень. Я не дарма переконую всіх моїх підопічних їсти якомога більше свіжої зелені. Численні наукові дослідження показують, що трави та листова зелень — це продукти номер один для краси і здоров’я. Ремсі каже, що різні види капусти і практично вся свіжа зелень є найкращими джерелами найлегшого для засвоєння організмом людини кальцію, тоді як з молочних продуктів витягти його набагато складніше. Крім того, зелень — джерело клітковини, життєво необхідної для хорошої роботи всіх органів і систем фолієвої кислоти, магнію, вітаміну К, бета-каротину і ін.

Вчені з чиказького Університету Раш протягом 10 років оцінювали вплив різних продуктів харчування на організм. Виявилося, що добровольці, які регулярно їли зелень, мали набагато більш високий IQ і набагато кращі показники загального стану здоров’я. У них не було депресій і ознак вікових мозкових патологій, які призводять до розвитку хвороби Альцгеймера і деменції. За словами керівника дослідження Марти Клер Морріс, збільшення споживання зелені і листових овочів — найкращий і найдоступніший спосіб захисту мозку від різних патологій.

Риба та морепродукти. Вчені сходяться на думці, що харчування, максимально наближене до середземноморської дієти, забезпечує нашому мозку довге і активне життя. В її основі: риба та морепродукти, оливкова олія і різноманіття свіжих овочів. Зокрема, такі види риб, як лосось, оселедець, тунець, макрель — джерела омега-3 ненасичених жирних кислот, що підвищують когнітивні здібності, знижують ризик розвитку недоумства і інсульту, благотворно впливають на концентрацію уваги і пам’ять.

Оливкова олія — найкраще з усіх рослинних масел, потужний антиоксидант. Воно перешкоджає запальним процесам, які ведуть до мозкових патологій і тривожного стану, покращує роботу мозку, пам’ять. Антиоксиданти в складі масла, в комбінації з вітамінами А, D і Е, борються з ознаками старіння, в тому числі старіння мозку. Вітамін Е сприяє, в тому числі, здоров’ю нервової системи.

Горіхи. У сирих горіхах і насінні теж є багато вітаміну Е, що зберігає мозок в активному і здоровому стані до глибокої старості. Так, горіхи калорійні, але забезпечують відчуття ситості при вживанні дуже невеликої порції за рахунок вмісту корисних мононенасичених жирів. Вони допомагають засвоювати жиророзчинні вітаміни, є прекрасним джерелом клітковини, марганцю і селену. Наприклад, всього 20 горіхів мигдалю (а це лише 150 ккал) містять 30% добової норми вітаміну Е, багато білка і мінералів, включаючи залізо.

Фрукти та ягоди. Чорниця, ожина, лохина, малина — найпотужніші джерела антиоксидантів. Вони запобігають старінню мозку, забезпечують його гарне кровопостачання, покращують пам’ять. Наприклад, лохина знижує ризик розвитку Альцгеймера або недоумства. Дослідження також показали, що багате на лохину меню покращує здібності до навчання (у старих зберігаються показники на рівні молодих людей).

Яблука, груші, абрикоси містять залізо, що допомагає наситити мозок необхідним для підтримки активності мозку киснем.

Це, звичайно ж, далеко не всі корисні для мозку продукти, але вчені вважають їх принципово важливими, причому не тільки для роботи мозку, але і здоров’я в цілому. Плюс, всі вони цілком доступні, тому не кажіть, що бути здоровим дорого!

2. Шлях до шизофренії

IMG_6264
IMG_6264

Поруч із корисною для мозку їжею, є та, яка в прямому сенсі його вбиває. Перш за все, це всі види продуктів харчування, а також напої, що містять консерванти, підсилювачі укусу, барвники та іншу хімію.

Наприклад, підсилювач смаку глутамінова кислота Е260 і її солі (глутамат натрію Е 261, калію Е 622, амонію Е 624, магнію Е 625, діглутамат кальцію Е623, які додають практично в усі продукти харчування промислового виробництва) в організмі перетворюються на гамма-аміномасляну кислоту ГАМК, стимулятор центральної нервової системи. Це викликає перезбудження, знижує концентрацію уваги, когнітивні здібності, провокує різкі перепади настрою. Так що не дивуйтеся, якщо ваша дитина погано вчиться, регулярно споживаючи газовану воду і фастфуд. Дуже популярний цукрозамінник аспартам (Е951), який є навіть у несолодких продуктах, викликає неконтрольовану агресію, призводить до депресії і психічних розладів.

Рафінований цукор, біле пшеничне борошно, трансжири (чіпси, фастфуд, всі смажені на маслі продукти, морозиво, маргарин, напівфабрикати, ковбаса, промислові кондитерські вироби та ін.), етиловий спирт (алкоголь) — теж вороги мозку.

Істотно погіршують роботу мозку також тваринні жири (жирне м’ясо, ковбаси, жовтий сир).

Кофеїн і алкоголь — штучні стимулятори нервової системи, спочатку бадьорять, але потім тонус різко падає. Виникають дратівливість, порушення сну, психіки. Зловживання спиртними напоями також викликає руйнування мозкових клітин.

У літню пору особливо висока ймовірність «підхопити» з їжею паразитів: з м’ясних і рибних напівфабрикатів, вуличної та навіть ресторанної їжі. Коли порушуються умови зберігання м’ясних і рибних продуктів (а відбувається це досить часто), вони стають сприятливим середовищем для розвитку лістерій, токсоплазми, аскарид, стрічкових глистів та ін. Паразити вражають всі органи і системи, включаючи мозок і психіку. Зокрема, лістеріоз і токсоплазмоз нерідко закінчуються шизофренією. Це лише деякі приклади шкідливої їжі, насправді, їх набагато більше.

3. Їжа для розуму

Найкращий варіант — харчуватися максимально натуральною, багатою на антиоксиданти, мінімально обробленою, якісною їжею і пити побільше води, щоб токсини, нітрати і інше сміття, які потрапили в організм, оперативно виводилися.

Ваш раціон, з одного боку, повинен бути різноманітним, щоб отримувати всі вітаміни, мікро і макроелементи, а з іншого  їжі не повинно бути занадто багато. Якщо в раціоні відсутні необхідні поживні речовини, знижується концентрація уваги. Точно так само на нашу здатність зосередитися впливає дуже велика кількість їжі, що викликає млявість і апатію. В цьому випадку всі сили організму спрямовані на перетравлення їжі, а не на розумові процеси. А ось короткочасне голодування, якщо немає протипоказань по здоров’ю, цілком допустиме, дуже добре прояснює свідомість. Перед відповідальними заходами я намагаюся проводити день на воді. Мозок працює відмінно! Але голодування – це не чаї, не вода з лимоном, не кава, а тільки чиста вода, інакше це буде обмежувальна дієта, і ефект може бути зворотним. І зверніть увагу: голодувати на воді можна далеко не всім, обов’язково проконсультуйтеся з вашим лікарем.

Крім добре збалансованої їжі, прекрасною підтримкою для мозку стануть повноцінний сон, достатня кількість води, регулярна фізична активність і розумова робота. Наприклад, ідеальні «тренажери» для мозку: вчити щось напам’ять, освоювати мови, вирішувати логічні завдання.

Вибір читачів за тиждень

Відео