Тернополянам все ж показали «Потяги особливого призначення» (фото, відео)

DSC_7613

Легка іронія, наївність, кохання і війна – все це режисер Іржі Мензел об’єднав у оскароносному фільмі «Потяги особливого призначення», на перегляд якого так чекали українці.

У тернопільській книгарні «Є», що на Валовій, 5-9, відбувся показ чеського фільму мовою оригіналу з українськими субтитрами в рамках «Чеського Четверга».

Сама кінострічки знята за мотивами однойменної новели Богімула Грабала. Дія відбувається під час Другої світової війни, у період, коли людські риси проявлялися так само, як у часи миру, але на контрасті з військовими подіями їх було помітно значно краще. Він розповідає історію молоденького учня Мілоша Грми, який на місцевій залізничній станції через свої любовні проблеми досягає порогу зрілості. Фільм отримав Оскара за найкращий іноземний фільм у 1968 році.

DSC_7627
DSC_7627

DSC_7624
DSC_7624

DSC_7617
DSC_7617

Відвідувачі в захопленні.

- Там неймовірні цитати, які звучать як мовою оригіналу, так і українською - весело, простодушно і щиро. Якраз «фішка» саме в тих цитатах: «Я сам хоч і зів’яв, як квітка лілії, але я все ж чоловік», - ділиться тернополянка Надія Німець. – Взагалі я була здивована, що в Чехії в 60-х роках такі фільми знімали. Він мені дуже сподобався, я б його радила до перегляду іншим.

DSC_7615
DSC_7615

DSC_7619
DSC_7619

Чеські четверги відбуватимуться у книгарні «Є» з 2 лютого аж по 27 квітня що два тижні, а з 4 травня по 29 червня — щотижня.

- Фільми, як і література, здатні точно відобразити стан суспільства у певну епоху, - зауважує директорка Чеського Центру в Києві Луція Ржеґоржікова. - П’ятдесят років із життя країни, розташованої в самому серці Європи, можна буде побачити у дзеркалі веселих, зворушливих, повчальних історій на срібному полотні. Усі чеські кіночетверги ми поділили на чотири частини, в кожній із яких по чотири фільми, отже, загалом вам буде показано шістнадцять представників елітного чеського кіно.

DSC_7623
DSC_7623

DSC_7614
DSC_7614

DSC_7625
DSC_7625

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=xWPDcMsSCNg[/embed]

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео