Ростислав Фук

Історичний момент: тернополянка виступила у Нью-Йорку на святкуванні сторіччя «Щедрика»

Ведучими концерту були культовий режисер Мартін Скорсезе та акторка Віра Фарміґа

Тернополянка Ярина Затонська у складі хору Ukrainian Chorus Dumka виконала всесвітньовідому колядку «Щедрик» у нью-йоркській концертній залі Карнегі Холл. Відео з виступу жінка опублікувала на своїй фейсбук-сторінці.

Хочу зберегти це історичне відео, як через 100 років на сцені Carnegie Hall, New York знову звучав український «Щедрик». Українці вкотре звертаються до світової спільноти разом боротися проти злої орди та невігластва. Ми з Ukrainian Chorus Dumka of New York знову і знову долучаємося до боротьби через мистецький фронт, так само як і Олександр Кошиць з Українською республіканською капелою у 1922 році, - написала вона.

Ярина Затонська разом з чоловіком Андрієм виступала на малих і великих сценах у різних країнах, у складі різних колективів і «Щедрика» виконували не раз.

Але сьогоднішній виступ мав дуже важливу місію та значення, і ми вдячні Богу, що могли долучитися до цього дійства. Хай фейсбук нагадує ще не раз нам про цю подію, - ділиться емоціями виконавиця. 

У благодійному концерті Notes from Ukraine: A 100-Year Celebration of Carol of the Bells взяли також участь:

  • український дитячий хор «Щедрик» з Києва;
  • український хор «Думка» з Нью-Йорка;
  • українська капела бандуристів Північної Америки ім. Т. Шевченка;
  • хор «Трініті Вол-Стріт»;
  • американська оперна співачка Джанай Брюггер;
  • українська фолк-співачка Марічка Марчик.

Культовий режисер Мартін Скорсезе та акторка Віра Фарміґа стали ведучими концерту з нагоди столітньої річниці прем’єри «Щедрика» в Нью-Йорку

Композитор Тревор Вестон представив свою нову композицію на вірш Сергія Жадана, написаний під час повномасштабного вторгнення Росії. На концерті також звучала музика Еріка Вітакра, Леонарда Бернштейна, Валентина Сильвестрова та Джорджа Гершвіна.

Частина коштів від придбаних квитків буде спрямована на ініціативу Президента України United24 для відбудови країни.

Довідково: 

«Щедрик» — усесвітньо відомий твір для хору українського композитора Миколи Леонтовича, який був створений на початку XX століття. Після гастролей хору Олександра Кошиця в країнах Європи у 1919 році (Чехословаччина, Австрія, Швейцарія, Франція, Бельгія, Нідерланди, Велика Британія, Німеччина, Польща, Іспанія) та в США у 1922 році, «Ще́дрик» став знаним не тільки в Україні, але й у всьому світі. Після того як у 1936 році популярний американський композитор українського походження Петро Вільговський написав низку англійських текстів до композиції «Щедрик», його англомовна версія відома як «Дзвінка колядка, Колядка дзвонів» (Carol of the Bells), що стала однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі. В наші часи «Щедрик» можна почути в усіх куточках світу англійською, німецькою, іспанською, японською тощо.

Фото з фейсбук-сторінки Ярини Затонської

Вибір читачів за тиждень

Відео