Оксана Бучко

Тернополяни чекають визнання незаконними певних обмежень під час карантину

95566443_1890034464461132_1028338298784841728_n

Ряд обмежень у боротьбі з пандемією у Чехії суд визнав незаконними. Мова йде про заборону пересування громадян і закриття торгових точок. Багато тернополян підтримує таку думку і очікує аналогічних рішень в Україні.

У міському суді Праги визнали, що рішення про заборону збиратись понад двоє і вільно пересуватись країною, а також закриття магазинів повинно прийматись згідно з рішенням всього кабінету і твердженням в парламенті, а не лише згідно з указом міністра охорони здоров’я, пише zib.com.ua з посиланням на Бі-Бі-Сі.

Уряд Чехії не оскаржував рішення суду, а навпаки оголосив про прискорений вихід з карантину. Там уже скасували заборону на виїзд громадян за кордон, відкрили магазини площею до 2500 м2, а також тренажерні зали, зоопарки та ботанічні сади. З 11 травня дозволять працювати торговим центрам, а з 25 травня - ресторанам, готелям, театрам і всім іншим. На думку чеських юристів, тепер уряд може отримати безліч позовів про відшкодування шкоди від закритих розпорядженням МОЗ магазинів та інших фірм.

Нагадаємо, у Тернополі нещодавно похоронили Туристичний сезон-2020, адже на туристичну галузь не виділяють коштів.

- Чекаю на аналогічні судові рішення по всій Європі і Україні також, - додає керівник Туристично-інформаційного центру в Тернополі Тарас Ковальчук. – Бо у нас лише посилюють ситуацію. В Агенції туризму забрали 240 млн грн, тоді, коли в країнах Європи вже заявили про виділення понад 370 млрд євро на підтримку галузі. А це і перевезення, і туроператори, і готелі, і музеї – це велика галузь.

Водночас заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко уже заявив у прямому ефірі  «Україна 24», що закриття парків та скверів було рішенням задля психологічного ефекту, аби вплинути на українців і показати масштаби небезпеки невидимої інфекції.

Як зауважують тернопільські підприємці, це тоталітарна схема впливу на громадян, яку використали деякі країни та Україна в тому ж числі. Проте, схему соціальних виплат на підтримку населення, яку впровадили в інших країнах, у нас проігнорували. Зокрема, як пише rubryka.com, опираючись на іноземні джерела, на підтримку бізнесу Німеччина виділила 750 мільярдів євро, Франція — 8,5 мільярдів євро, США — 2 трильйони доларів (в США це назвали найбільш «щедрим» американським законом).

В Україні Верховна Рада прийняла Закон згідно з яким роботодавцю буде виплачуватися допомога по частковому безробіттю для працівників, чий робочий час скорочено в результаті карантину. Виплата передбачає компенсацію ⅔ заробітної плати працівника в разі скорочення або зупинки виробництва. При цьому розмір такої допомоги не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео