Оксана Бучко

Тернополяни мають шанс стати свідками імпічменту?

7d24532-----------

Процедуру імпічменту Президента можуть побачити в реальності тернополяни. Її проведення передбачили у законі «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» №1098. Його ухвалили у Верховній Раді вчора, 6 червня.

Підтримало закон 279 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє Укрінформ.

Ініціювати імпічмент можна на підставі подання, підписаного більшістю народних депутатів від конституційного складу парламенту. Рада утворює тимчасову слідчу комісію відповідно до статті 111 Конституції для проведення розслідування обставин щодо вчинення Президентом державної зради або іншого злочину.

Згідно із законом рішення стосовно ініціювання питання про усунення Президента з поста в порядку імпічменту та включення його як невідкладного до порядку денного сесії парламент ухвалює більшістю голосів. Про таке рішення спікер терміново повідомляє главу держави.

Тимчасова слідча комісія – це колегіальний орган парламенту, до якого входять нардепи, спецпрокурор та спецслідчі. Вона проводить розслідування обставин щодо вчинення президентом України державної зради або іншого злочину, маючи доступ до усіх , навіть таємних, документів усіх посадових осіб. Термін діяльності комісії не повинен перевищувати трьох місяців. У разі прийняття ВР рішення про звинувачення Президента вона працюватиме до завершення розгляду процедури імпічменту.  Тоді комісія готує проект постанови про звернення до Конституційного та Верховного судів. КС має надати висновок щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент, а Верховний суд - про те, що діяння глави держави містять ознаки держзради або іншого злочину. При цьому обидва органи розглядають звернення ВР невідкладно та надають свої висновки не пізніше 15-ти днів.

Після отримання відповідних висновків спеціальна слідча комісія розглядає їх і готує доповідь для розгляду на пленарному засіданні парламенту, а народні депутати, які є членами комісії, вносять проект постанови про усунення Президента з поста в порядку імпічменту.У разі отримання негативних висновків комісія готує інформацію про припинення процедури імпічменту, яку головуючий оголошує на засіданні.

До слова, законопроект №1098 «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» зареєстровали у ВР ще в листопаді 2014 року. У першому читанні депутати ухвалили його 25 квітня 2019 року. Перед другим читанням профільний комітет отримав понад 1600 поправок до документа, більшість із яких депутати згодом відкликали. Водночас проект було доповнено новим розділом, який стосується процедури імпічменту Президента.

Фото з відкритих джерел

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео