Оксана Бучко

Тернополяни стали свідками створення грантового проекту

1.jpg

Інтерактивну вправу провели для учасників під час відкриття у Тернополі групи компаній Synergy Universe – першої системи з фандрейзингу (залучення коштів у проекти) в Україні. У ході презентацій власних проектів учасникам вдалось навіть домовитися про співпрацю для подання об’єднаної заявки на грант.

Завданням було презентувати перед Фондом грантів власний проект, який включає одну з 17-ти цілей сталого розвитку. Для оцінювання проекту визначили наступні критерії: конкретика – кваліфікація учасників команди – масштаби проекту – необхідність вирішення проблеми – встановлені часові рамки.

Учасниця №1 Яна визначила пріоритетною ціль № 12 – відповідальне споживання.

– Презентуємо проект щодо навчання населення про підвищення рівня освіти споживання ресурсів, – розповіла Яна. – Мета:проведення лекції даної тематики для якомога більше жителів області. Для цього у нас працює команда із 5-ти чоловік, серед яких є також екологи. Раніше нам вдавалось уже залучати грантові кошти на проекти у сумі 1,5 млн грн. Про витрачені гроші ми успішно відзвітували. Для нашого нового проекту потрібно 500 тис. грн та 12 місяців часу.

IMG_20210414_114024_BURST7
IMG_20210414_114024_BURST7

Учасник №2 Роман обрав ціль №6 – чиста вода та належні санітарні умови.

– Якісна питтєва вода – це запорука здоров’я, адже організм людини на 70% складається з води, – розповів Роман. – Забезпечити кожну оселю максимально чистою водою можна у результаті встановлення системи очистки води. Це будуть відповідні гаджети, які потрібні людям, як телефон. Цю потребу також можна порівняти із встановленням індивідуального опалення, що вже стало своєрідною нормою. Для нашого нового проекту потрібно 1 млн грн. та 10 місяців часу.

Проголосували у залі за учасника №1, пояснюючи, що навчання – більш потрібне людям, як у прикладі з навчанням ловити рибу та отримати вудку в подарунок. Також звернули увагу присутність більшої конкретики у презентації щодо витрачення коштів та кваліфікації команди. Проте, учасниця №1 запропонувала учаснику №2 об’єднати проекти: спершу провести навчання, а потім показати спосіб реалізації цього на практиці – встановлення сучасного обладнання в кожну оселю.

Таке рішення стало неочікуваним, але схваленим організаторами, що й показало важливість дотримання усіх вимог при створенні заявки, а також цінність співпраці та об’єднання зусиль.

Фото з відкритих джерел та авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео