Дарія Шевченко

Тернополяни, які не уклали декларації з лікарями, будуть платити власні кошти

im578x383-787

Всім відомо, що під час укладання декларації з вашим сімейним лікарем автоматично пацієнти отримують медичне страхування. Ті, хто не матимуть його – платитимуть власні кошти.

Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабович заявила, що тільки через декларації можливо точно підрахувати реальні витрати на галузь охорони здоров’я. Адже за її словами, саме так в цивілізованих країнах працює державне страхування громадян країни й Україна повинна підтримувати таке направлення.

- Щоб отримувати послуги на «первинці» безкоштовно, треба підписати декларацію із сімейним лікарем. Хто цього не зробить, змушений буде платити за консультації, обстеження та інше сам. Декларація підписується з будь-яким лікарем, не обов’язково за місцем проживання. Зараз якраз є час обрати лікаря, якому ви довіряєте. Декларацію підписують лише з одним лікарем. Інакше в електронній базі даних буде вибиватись помилка. Мешканці сіл області також можуть записатись до лікаря в райцентрі або ж навіть у місті. Інша справа, чи буде їм зручно їздити до цього сімейного лікаря, — повідомляє Людмила Грабович.

Нагадуємо, що Міністерство охорони здоров’я розповіло, що до 1 липня 2019-го Нацслужба здоров'я продовжить сплачувати поліклінікам за пацієнтів, які не підписали декларації, але прикріплені до цих медичних установ. Проте у другій половині року пацієнтам, які так і не виберуть свого лікаря, безкоштовно надаватимуть лише першу медичну допомогу (порізи, удари, отруєння і т. д.). Зміняться правила роботи й для самих лікарів. Уже зараз в Кабміні готують проект, який дозволить лікарям первинки збільшити максимальну кількість пацієнтів. Нагадаємо, сьогодні з сімейним лікарем можуть укласти декларації 1800 чоловік, з терапевтом – 2 тис., а з педіатром – 900.

Тому, не відкладайте на довго свій вибір сімейного лікаря.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео