Тернополяни з Вербицького змусять владу знайти компроміс (фото)

- Рішення має бути виваженим, мудрим, адже і ці люди мають добудуватися, і нас не можна ущемляти. Треба шукати компроміс, - закликав депутатів Тернопільської міської ради один із жителів будинку вул. Вербицького, 22.

Таку пропозицію він зробив, коли представникам громади дозволили виступити у сесійній залі під час засідання 3 березня. Хоча біля трибуни опинилися люди із двох сторін конфлікту, обійшлося все мирно. Втім, крапку у цій справі ставити ще рано.

Люди уже втратили понад 60 мільйонів гривень

Колишні пайовики збанкрутілої фірми «Будівельник», що належала Зіновію Щепановському, а нині - члени споживчого кооперативу "Степана Бандери", вранці влаштували пікет під Тернопільською міською радою. Люди просили дозволу на заїзд до своєї новобудови. Казали, що керівництво підприємств «Зеленбуд», «Добробуд» і «Креатор-Буд» не пропускають транспорт, а відтак завершити будівництво неможливо..

- Ми орендуємо землю на проспекті Бандери, 83, і досі до неї не маємо заїзду, - каже бухгалтер споживчого кооперативу «Степана Бандери» Оксана Кос. – Ми вже 5 років платимо орендну плату за цю землю, добудовуємо будинки. Але поряд - приватна власність «Зеленбуду», «Добробуду» і «Креатор-Буду». Вони нарікають на пил під вікнами. Нам - хоч вертоліт замовляй.

Колись машини із будівельними матеріалами їздили через територію «Зеленбуду», але тепер кооперативу у цьому відмовили. Проте й інших варіантів ніхто не пропонує.

Голова споживчого кооперативу Василь Думанець розповів депутатам усю важку історію цього об’єкта. Через двох шахраїв-забудовників люди спершу втратили 58 млн грн, а пізніше – ще 5 млн грн. Тож вирішили все доводити до пуття самі. Роботи наразі виконує фірма «Явір-90». Уже почалося будівництво блоку B.

- Звісно, це - маса будівельних матеріалів, які потрібно завезти на майданчик, а заїзду туди нема, - додає він, демонструючи на карті. - З одного боку - паркова зона, з іншого - «Зеленбуд», далі - будинки «Добробуду». І всі забороняють проїзд. Нам потрібна ваша допомога. Ми хочемо жити зі всіма дружно, як сусіди. Зараз весна, і будівельники готові працювати. Якщо ми не забезпечимо їх роботою, то вони перейдуть на інші об’єкти.

Постраждалим пайовикам треба допомагати

Проте мешканці будинків, розташованих по сусідству, проти облаштування заїзду для важкої техніки через свої двори.

- Я - мешканець будинку №22 на вул. Вербицького, - каже один із мешканців. – Я захищаю інтереси мешканців 577-ми квартир, а це - 1730 чоловік. Коли ми отримували житло, нас запевняли, що ми отримаємо свої квартири із окремим заїздом, згідно із генпланом. А зараз заїзд до наших будинків став інженерною спорудою! Вони купували ці ділянки у «Зеленбуду»? То хай собі там їздять. Чому ми маємо пускати їх?

Таку категоричну позицію підтримали не всі сусіди. Дехто все-таки радив шукати компроміс. Міський голова Сергій Надал також зазначив, що постраждалим пайовикам Щепановського потрібно допомагати. Тому він запропонував їм взяти на себе зобов’язання відремонтувати дорогу, яку знищить будівельна техніка. Втім, конфлікт не можна вважати вичерпаним. Людям доведеться сідати за стіл перемовин. А міська рада і депутат від того округу повинні стати мало не парламентарями.

Нагадаємо, сьогодні у пікеті під міською радою взяли участь кілька груп тернополян. Про це читайте ТУТ і ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео