Тернополянин розповів, як правильно «автостопити» (фото)

h-2q-owccae

Два тижні, сім країн і 200 євро, – так цього літа подорожував тернополянин, студент Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, Микола Артем.

Хлопець подорожував в основному автостопом, і каже, що це не страшно і дуже цікаво.

Як взагалі піднятися із ліжка, або ж, як кажуть, вийти зі своєї зони комфорту і почати подорожувати?

Якщо ви ще не подорожували навіть по Україні і зараз сидите дома, то збирайте речі і їдьте кудись! Дивіть на світ! Почніть з простого: візьміть рюкзак, пару бутербродів, воду, і спробуйте застопити у Львів.

Ну а якщо подорожувати на довші відстані, як це робити?

Сплануйте свою поїздку. Подумайте, чому саме туди? Чому саме та частина Світу чи України? Потім, підберіть надійний та хороший рюкзак. Я купив собі сумку 68 літрів. Взуття має бути зручним, одяг по сезону і знову теж зручний, а далі вже по списку, зараз в інтернеті є багато інформації, як укомплектувати рюкзак. Обов’язково візьміть палатку, спальник, каримат, мультитул, флягу, ложку і вилку, аптечку, миску, горня, головний убір та сонцезахисні окуляри.

А їхати автостопом можна самому?

Ні, їхати потрібно не самому, але не більше двох. Будьте терплячі, машину можливо прийдеться чекати 5-8 годин, і коли вам уже вдалося зупинити машину, то обов’язково, стежте за водієм.  Якщо хочете спати, спіть по черзі. Не вступайте в конфлікт з водієм стосовно політичних питань чи його культури. Знайте, Він – господар, а ви – гість.

У всіх країнах автостоп однаковий?

Ні, звичайно, я Вам дам декілька порад, як стопити у тих країнах, де я був сам.

Отож, Румунія: 1.Там люди різні та дивні; 2.Не питайте, як пройти кудись: в 10 випадках лише 2 змогли сказати, як пройти і лише 1 сказав правильно; 3.Відвідайте Палац Парламенту; 4.Якщо хлопці 2на2 будуть питати: звідки ви? Ніколи не кажіть, що ви з Угорщини.

h6vjb06zxw0
h6vjb06zxw0

Болгарія: 1.Хороший стоп; 2.Накращі люди;

eg1zplrku9a
eg1zplrku9a

Греція: 1.Поганий стоп; 2.Ніколи не йдіть кудись з незнайомцями (навіть, якщо він турист), з вас здеруть гроші; 3.Купляйте воду блоками; 4.Скуштуйте суфлак; 5.Відвідайте Акрополь, Музей війни, Парламент, Національну Бібліотеку, морський порт, вулиці під Акрополем, Лекавітос; 6.Будьте уважні та дивіться за речами; 7. В кінці серпня знижки в Зарі і Спенсері;) 8.Поки в Греції – їжте їх традиційну їжу та вникніть в культуру; 9.На Патісіоні є біженці, які продають фірмові речі в 3-4 рази дешевше; 10.Відвідайте Олімп; 11.Якщо все ж стопите до Македонії. Не пишіть табличку Македонія. Пишіть Скоп’є. Греки вважають, що Македонія, це частина Греції;

si8xydlelz0
si8xydlelz0

Македонія: 1.Якщо їдете з Греції, готуйтесь, що стоп буде поганим, будуть вас за сирійця приймати; 2.Гарна країна; 3.Вздовж дороги можна нарвати винограду; 4.Скоп’є дуже гарне, не пошкодуйте часу на нього.

lniydao4hra
lniydao4hra

Сербія:  1.Не їдьте в Косово; 2.Кажіть, що Ви транзитом до Угорщини 3.Не старайтесь говорити там російською.

f1zkgsilfii
f1zkgsilfii

Угорщина 2.Якщо їдете до України ніколи не беріть квиток до Ужгорода на З/Д чи автовокзалі. Я заплатив 20 євро за потяг до Ужгорода, але коли сів, то мені сказали, що я маю оплатити місце 5 євро. Тому беріть квиток до прикордонного міста, там є на вокзалах спеціальні термінали.

Фото із власного архіву Миколи Артема

Вибір читачів за тиждень

Відео