Олена Чепіль

«Тижнями сиділи у підвалі»: історія вимушеної переселенки з Попасної (відео)

росіяни били по місту градами, фосфорними та касетними бомбами. Коли будинки почали складатися на очах, родина Ірина Хащенко зрозуміла, що далі залишатися тут не можна. У березні 2022-го переїхали на Тернопільщину

Від початку повномасштабного вторгнення рідне місто Ірини Хащенко – Попасну на Луганщині, росіяни обстрілювали щодня. Люди тижнями сиділи у підвалах, пригадує вимушена переселенка, яка поділилася своєю історією з журналістами Терену

Били градами, фосфорними, касетними бомбами, міномети працювали. Ми залишилися без газу, води, електрики, світла. Все було зруйновано. І коли почали складалися будинки на наших очах, то ми зрозуміли, що далі неможливо там знаходитися, – розповідає жінка. 

Із Попасної Ірина Хащенко  разом із сім’єю виїхала 15 березня 2022-го. Радісні емоції тоді переповнювали. 

Ми коли приїхали в Бахмут, він тоді ще був цілий, то неможливо було передати ці наші відчуття після двох тижнів сидіння у підвалі. Діти підбігли до кіоску і кричали: «А можна каву, а можна біляш купити?». Бо тоді в нас нічого не було, допомогу не підвозили і ми ділилися одне з одним, чим могли, – каже пані Ірина.  

Наприкінці березня 2022 року вона з родиною переїхала на Тернопільщину. Зараз жінка проживає у Великому Глибочку.

Як ми сюди потрапили? У 2015 році в нашому місті стояла тернопільська 44-та бригада. Мій син співпрацював з хлопцями, в нього було багато друзів і тому нас запросили на Тернопільщину, – зазначає вимушена переселенка. 

Зараз Тернопільщина стала другим домом для жінки. 

Люди ввічливі, добрі, хочуть завжди допомогти, підтримати, підказати. Тому я дуже-дуже їм вдячна, – каже вона.  

Також пані Ірина активно займається волонтерством. Готує та передає захисникам домашні страви, допомагає у гуманітарному хабі «Нове життя»

Читайте також: «Збирали по ложці бензин, щоб виїхати»: історія вимушеної переселенки з Маріуполя. 

«Від нашого магазину і будинку нічого не залишилося»: як переселенка з Бахмута відкрила власну справу у Тернополі.

Фото, відео Романа Луциківа

Вибір читачів за тиждень

Відео