Топ причин, чому ми обожнюємо піцу

На правах реклами

Ви збираєтеся провести вечір за переглядом гарного фільму з холодним пивом чи келихом вина? Щоб відпочинок став повноцінним, потрібно лише одне – доставка піци. Чому ця страва настільки незрівнянна? Ми зібрали наукові пояснення всесвітньої любові до піци.

У дорослої людини у роті знаходиться від 2000 до 8000 різних смакових рецепторів. Кожен тип рецепторних клітин активується окремою комбінацією хімічних речовин. Потім вони надсилають сигнали в мозок, повідомляючи йому, який смак ми відчуваємо. Існує п'ять різних смакових груп: солодка, кисла, солона, терпка і умамі (японський термін, що означає пікантний та смачний), і кожна з них тією чи іншою мірою присутня у піці. Але що все це означає з точки зору її популярності?

Причина 1: піца містить глутамат

Сир і помідори, основні інгредієнти будь-якої піци, багаті на глутамат, те ж саме стосується і м'яса. Інші поширені начинки, такі як пармезан, гриби та кукурудза можуть ще більше підвищити рівень глутамату. І коли речовина потрапляє до наших смакових рецепторів, ми майже відразу ж прагнемо його ще. Ось чому так складно відмовитись від додаткового шматка піци.

Причина 2: поєднання смаків

Деякі вчені вважають, що комбінація продуктів зі схожими смаковими сполуками робить їх ще смачнішими. І що більше загальних сполук мають інгредієнти, то краще вони доповнюють одне одного.

Що це означає для піци? Наприклад, моцарела, помідори та пармезан містять 4-метилпентанову кислоту. Це означає, що, згідно з теорією поєднання смаків, їх союз укладений на небесах.

Причина 3: чудовий вигляд

Чи знаєте ви приказку про те, що спочатку ми «їмо очима»? Мало хто заперечуватиме, що піца виглядає дуже привабливо. Один погляд на цю скоринку, що димиться, і сирну начинку викликає апетит. Певною мірою це результат реакції Майяра.

Процес описує те, що відбувається, коли продукти з високим вмістом білка, такі як м'ясо та сир, нагріваються при високих температурах, наприклад, у духовці. Амінокислоти, що входять до складу білка, вступають у реакцію з цукром, який також міститься в їжі. Результатом є зміна кольору, текстури та смаку.

Сир плавиться, пузириться і стає золотистим. Пепероні стає коричневим і скручується по краях. А ці чудові кулінарні аромати, які сповіщають про прибуття вашої піци? Вони також є результатом реакції Майяра. Ми пов'язуємо ці візуальні зміни з покращенням аромату та смаку приготовленої їжі.

Crypgz4-8S_6e6JZwz_0zz82V85_y4L6y20bvpcHtCN6CDoEasTEe7RkXfOn1mLAsaeKMRIE6PvnQD4yOggVIajxDWnX46Emg-piCppnd2tYpoRkNJkKOPm6RjJ7wwlZ29hXxFiIPIY3pVHxjr9WGcs

Причина 4: неповторний аромат

Запах піци не лише готує нас до вживання смачного пирога, а й сприяє нашому відчуттю смаку. Якщо ви хоч раз відчували розчарування, коли їли улюблену страву під час сильної застуди, ви знаєте, як це буває. Не відчуваючи запах їжі, ви не можете оцінити її смак повною мірою. Аромат стимулює нашу нюхову систему, додаючи їжі зовсім новий вимір.

Причина 5: вам не обов'язково готувати піцу самостійно

Для багатьох з тих, хто насолоджується їжею на винос чи піцою в ресторані, велика частина задоволення полягає в тому, що її можна купити готовою. І не потрібно витрачати час та мити купу посуду. Зручні послуги доставки привезуть ароматну страву прямо до вас додому.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео