"Той, хто займе нішу під час війни, отримає найбільший зиск"

Упродовж десятиліття на Тернопіллі майже щороку проводили економічні форуми, запрошували іноземні дипломатичні делегації, а також підприємців з-за кордону. Але жоден із презентованих на цих заходах проектів так і не реалізували. Залучати в наш край іноземного інвестора вдавалося у виняткових випадках. Отже, діяти слід по-іншому.

Про те, як допомогти Тернопільщині стати квітучим та економічно розвиненим краєм, «Терен» запитав у Тараса Демкури. Нині він – віце-президент Міжнародної Торгової Палати (ІСС) і керівник Тернопільського представництва Міжнародної Торгової Палати, а також - радник голови обласної держадміністрації на громадських засадах.

«Я дуже люблю життя»

Тарас Демкура – успішний бізнесмен. Родина Демкур входить у Раду засновників американської компанії «Amway», яка налічує лише 70 сімейних пар із цілого світу. Тернополяни нагороджені орденом «За заслуги перед Бітьківщиною» і медаллю «За трудові заслуги» в Україні як платники податків «номер один» в категорії «Маркетинг» і за соціальні проекти.

- Пане Тарасе, такого успіху ви досягли не відразу. Свого часу, як чимало однолітків, закінчили педагогічний інститут і були звичайним учителем…

- Прикладом для мене були батьки. Я завжди старався бути гідним їх, хотів, щоб кожен день приносив радість, новизну. Насправді, я горджуся, що був учителем. Працював у школі 7 років, був класним керівником. Я любив дітей і люблю, мені подобалася педагогічна нива, але часи змінювалися. У мене з’явилася сім’я, дитина, а економічна ситуація на той час бажала кращого. Довелося змінюватися й мені. Усе життя керуюся принципом: «Під лежачий камінь вода не тече». Починав, як і більшість тоді, з поїздок до Польщі, Туреччини. Пізніше зацікавився автомобільним бізнесом. І ось уже 18 років триває партнерство із компанією «Amway». Це дає мені можливість жити в Україні, платити тут податки і інвестувати кошти в нашу державу.

 

Зустріч із партнерами у Києві

- Ви постійно у дорозі. Не важко так жити?

- Я дуже люблю життя. Мені подобається подорожувати, адже із кожної мандрівки привозиш щось цікаве: ідеї, які можна впровадити в Тернополі, кроки, які можна тут реалізувати. Наприклад, я досі під враженням від однієї вулиці, яку я бачив у Вашингтоні. Там поряд розташовані не менше 20 музеїв, кожен присвячений іншій тематиці. Нам треба вчитися так любити свою культуру. Бізнесменам слід інвестувати в подібні проекти заради збереження української спадщини. А ще усім не завадить навчитися популяризувати «наше», знати історію України і пишатися нею…

«Треба брати відповідальність на себе…»

- Які «плюси» наш край отримає завдяки співпраці із Українським Національним Комітетом Міжнародної Торгової Палати?

- Коли ти успішний підприємець, маєш кошти, інвестиційні і благодійні проекти, видається, що життя відбулося. Але я все одно стараюся, щоб кожен день дарував щось нове. Хочеться щось зробити цікаве для свого міста, краю, людей, які тебе оточують. Я вивчав багато можливостей. Так познайомився із Міжнародною Торговою Палатою. Дізнався, що цю організацію створили у 1919 році. Вона працює у 130 країнах світу. Тобто бізнесмени об’єдналися, аби лобіювати свої інтереси. Тому ця організація сьогодні в Україні, як кажуть, на часі. Адже нині весь час закликають громадськість брати на себе ініціативу. Не слід чекати, поки влада щось зробить для міста чи області. Треба брати відповідальність на себе. Бізнесменам варто об’єднуватися, відкинувши все, що заважало раніше: партійні прапори, амбіції тощо. Треба спільно працювати на результат. Лише так ми здатні отримати певні преференції.

Під час звіту про 100 днів Степана Барни

Торгова Палата має представництва в багатьох країнах, тож ми можемо завдяки їй вийти на співпрацю з іноземцями, минаючи перешкоди. Інвестора також знайти буде легше. Нашим бізнесменам вийти на ринок Євросоюзу, насправді, доволі важко. Там уже давно діють усталені схеми, існують давні зв’язки. Українцям треба шукати ринки збуту і партнерів тут! Допомагати в цьому ми й покликані. Кожного тижня в нашому офісі відбуваються цікаві зустрічі, тренінги. Своїх партнерів ми запрошуємо на інвестиційні форуми, що відбуваються в Україні і за кордоном… Українським бізнесменам треба вчитися себе «продавати». Необхідно створювати професійні багатомовні сайти фірм. Адже багато інвесторів шукають партнерів саме через Інтернет.

До речі, ми вже створюємо інвестиційну карту України. Натиснувши на одну клавішу, людина зможе зайти на сторінку Тернопільської області і побачити все, що її цікавить. Наприклад, є інтерес до агропромислового комплексу. На відповідній сторінці міститься вичерпна інформація про фірми, які працюють на селі. Причому прочитати все можна польською чи англійською мовами. Настав час новітніх технологій. Не можна сидіти на місці. Треба їздити, пропонувати  себе, свої товари і послуги, налагоджувати контакти. Не варто чекати, коли війна закінчиться. Треба діяти сьогодні! Інакше і військові потреби забезпечити не зможемо, і податки не заплатимо. Саме Міжнародна Торгова Палата стане буфером між бізнесменами, місцевою владою, Міністерством іноземних справ та іноземними партнерами… До речі, один із напрямків нашої роботи – підтримка молодих людей, які приходять до нас зі своїми ідеями. Ми не хочемо, щоб вони виїхали за кордон. Вони повинні працювати тут, створювати нові робочі місця…

У Львові на виставці Пінчука

«Київ інвесторів уже не цікавить»

- Чи дійсно привабливим для іноземців є інвестиційний потенціал Тернопільщини?

- Безперечно! По-перше, наша область розташована у дуже стратегічно вигідному місці. У нас – безпечний регіон. До Євросоюзу якихось 200 кілометрів. По-друге, на Тернопіллі – низькі рентні ставки: і на землю, і на нерухомість. По-третє, наш регіон - багатий на пам’ятки архітектури. Цей аспект дуже цікавить, наприклад, японців і китайців. Так, під час однієї із зустрічей в Китайському посольстві до нас підійшли кілька підприємців, які сказали, що не проти організувати на Тернопіллі виробництво різних гаджетів. Київ їх уже не так цікавить. У нас – ринок праці якісний, зарплати порівняно невисокі. Недарма Річард Бренсон, виступаючи у Києві, сказав: «Не було ще кращого часу, аби інвестувати в Україну». Так стається завжди: під час війни хтось іде з ринку, а хтось їхню нішу займає. Прийде час і саме вони тут закріпляться та отримають найбільший зиск.

- Тобто український бізнес має змінюватися?

- Так, своє бачення реалій треба переформатовувати. Не можна припиняти інвестувати у себе. Я, наприклад, ніколи не жалкую, що купив нову книжку, витратив час на ще один семінар. Аби мати гарну фігуру, треба постійно тренуватися. Так само – і з мізками. Інвестувати у свій інтелектуальний потенціал необхідно щодня! 

Під час ділової поїздки у Грецію

Так, ми – інтелектуальна нація. Тож не повинні йти у Європу із простягнутою рукою. Нас мають там зустрічати як представників високодуховної нації, культурного народу. Тому слід вивчати мови, новітні технології. Інакше з нами і надалі не будуть рахуватися.

- Чому ж досі Тернопілля має найнижчий обсяг інвестицій? Щось робимо не так?

- Не треба думати, що ви будете лежати на дивані, а влада проведе черговий економічний форум і приведе до вас додому іноземного інвестора. Я завжди кажу підприємцям: «Самі їдьте на форуми, відвідуйте різні заходи, спілкуйтеся з вірогідними інвесторами. Навчіться «продавати» себе і свій бізнес». Адже ми досі не навчилися пишатися собою і правильно себе репрезентувати. Тому закликаю всіх до плідної співпраці, а не критиканства. Якщо ми не відкинемо скепсис, то будемо далі лити воду на млин тієї держави, що принесла в Україну війну. 

Під час нагородження орденом "Лицар Вітчизни"

- Ви неодноразово зауважували, що ділові кола краю разом із владою готові створити сприятливі умови для всіх, хто готовий інвестувати у розвиток області. Яким саме чином це відбуватиметься?

- Мені дуже сподобалося, як новий керівник Тернопільської обладміністрації сказав: «Двері мого кабінету відчинені для підприємців». Тобто, якщо вам заважають у веденні бізнесу, чиновники чи правоохоронці вставляють палиці в колеса, ви можете поскаржитися, вас вислухають і негайно виправлять ситуацію. Тішить, що на позитивний результат налаштована не лише обласна, а й міська влада. Гроші нізвідки не візьмуться. Владі треба показати результат своєї роботи, а це – нові підприємства, робочі місця, відповідно, і податки. Що сприятиме виходу бізнесу з тіні? Насамперед – боротьба з корупцією. Але подолати це явище влада не зможе. Кожен із нас має припинити давати хабарі і не боятися викривати тих, хто їх вимагає… Повірте, ми всього цього негативу врешті позбудемося. Я – оптиміст!

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото – із соціальних мереж.

Довідково. Регіональний офіс Міжнародної Торгової Палати  діє у Тернополі, на вул. Й.Сліпого, 7 (5 пов.). Працює офіційний сайт осередку – www.icc-ternopil.org. Сайт Українського Національного Комітету Міжнародної Торгової Палати - www.iccua.org.
Контактні тел.: +38 (067) 344-21-21, +38 (050) 377-37-21. E-mail: admin@icc-ternopil.org.

Вибір читачів за тиждень

Відео