Тамара Коблик

Тренер з Лондона місяць волонтерив у райцентрі на Тернопільщині

Дізнавшись про повномасштабне вторгнення росії на територію нашої країни, Маріо, не вагаючись, вирішив, що його допомога просто необхідна українцям

Місяць тому до Чорткова приїхав та залишився тут волонтерити громадянин Англії – Маріо. Чоловік, дізнавшись про повномасштабне вторгнення росії на територію Україну, не вагаючись, вирішив, що його допомога просто необхідна українцям. Англієць протягом місяця жив у Чорткові, а вже завтра повертається додому. В міській раді Чорткова вирішили поспілкуватися із паном Маріо та дізнатися, чим його так привабила Україна.

- Пане Маріо, де саме в Англії ви мешкаєте та чим займаєтеся?

- Живу у столиці – в Лондоні, працюю персональним тренером у спортивному комплексі. Я звичайна людина, нічого особливого про себе розказати не можу.

- Чому вирішили приїхати в Україну?

- Головна мета моєї поїздки – допомогти Україні! Спершу, коли дізнався про війну в Україні я думав, що все це скоро закінчиться і чекав тиждень, потім другий, а тоді зрозумів – все серйозно і потрібно допомагати українцям у боротьбі за незалежність та свободу. Спершу я вирушив у Польщу, місто Жешув – там залишився переночувати у хостелі на одну ніч, бо було вже пізно. 

- А як опинилися саме у Чорткові?

- Вранці, коли я вже думав, як дістатися в Україну, то на залізничній станції побачив знайомого чоловіка, з яким жили у хостелі – Михайла. Запитав звідки він і куди їде. Виявилося, що він родом із Чорткова і саме повертався на Батьківщину, щоб дати відсіч ворогові. Я вирішив, що поїду з ним!

У Чорткові мені допомогли поселитися у гуртожитку медичного коледжу. Практично щодня я приходив у міську раду і робив усе, що скажуть – переважно вантажив гуманітарну допомогу. 

- Коли їхали в Україну, то чим думали тут допомагати?

- Будь-чим! Я готовий був допомагати військовим, дітям, мирним мешканцям, просто робити все, тільки б підтримати українців.

- Що найбільше вразило та сподобалося в Україні?

- Ви! Українці! Навіть налякані люди, які приїздили із зони бойових дій, залишалися мужніми, відважними та готовими захищати свою державу. Українці насправді дуже згуртований народ, який любить свою землю і своїх людей. Я побачив, як прості українці (не військові) готові йти до кінця і боронити Батьківщину від російських загарбників.

- Що розповісте своїм друзям у Лондоні, коли повернетеся в Англію?

- Найперше розкажу які красиві, добрі і мудрі українці, як вони готові боротися із несправедливістю. Україна – вражаюча держава, насамперед дивують люди, їх відважність, патріотизм та безмежна любов до рідної землі. Вся ситуація – більш серйозна того, що бачать в Англії по телевізорі – це лише картинка, насправді українцям потрібна підтримка, бо вони воюють за демократію та волю всього цивілізованого світу.

- Пане Маріо, ви яскраве уособлення всього народу Великої Британії та вашого прем'єра Бориса Джонсона, який неабияк підтримує та допомагає сьогодні Україну.

- О, це дуже гучна заява, але дякую. Насправді я вважаю, що наша влада може набагато більше допомогти – зброєю чи санкціями. Надіюся, що в скорім часі так і буде. Щиро вірю, - українці переможуть російських орків, бо ви того варті. І якщо загарбники якимось чином потраплять у Чортків, то, будь ласка, повідомте мене, я знову повернуся до вашого міста і допоможу вам боротися із ними.

Фото пресслужби Чортківської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео