Тетяна Бакай

Трьох жителів Тернопільщини судять за державну зраду і колабораціонізм

Один з обвинувачених — житель Кременецького району, якого судять за коригування ракетних ударів на Тернопільщині 

264 кримінальних провадження за фактами вчинення злочинів у сфері національної безпеки розслідували прокурори Тернопільської обласної прокуратури та слідчі відділу Управління СБУ в області. Упродовж 10 місяців поточного року до суду скеровано 82 обвинувальних актів, вже винесено 10 вироків. Про це під час брифінгу 30 листопада повідомив керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук.

Минулоріч, коли наша енергосистема страждала від ворожих обстрілів та ракет, особливо гостро ми сприймали повідомлення про місцевих навідників, які повідомляли російським спецслужбам координати об’єктів інфрастуктури. Отож, до суду скеровано обвинувальний акт щодо жителя одного з сіл Кременецького району, обвинуваченого у державній зраді й поширенні матеріалів із запереченням збройної агресії російської федерації проти України, - сказав Андрій Миколайчук. 

Крім цієї справи завершується судовий розгляд щодо уродженки Луганщини, яка проживає в одному з райцентрів Тернопільщини. Жінку обвинувачують у вчиненні умисних дій, спрямованих на виправдовування та заперечення збройної агресії російської федерації проти України.

З березня 2022 по червень 2023 року жінка, використовуючи власну сторінку у забороненій в Україні соцмережі, поширювала матеріали, у яких виправдовувала злочинні дії російських військ та заперечувала окупацію частини території України. У її дописах збройна агресія рф представлялась як внутрішній громадянський конфлікт, - розповів керівник Тернопільської обласної прокуратури.

І вже на завершальному етапі справа щодо мешканки Почаєва, яка через акаунт свого чоловіка у фейсбуці у березні-квітні 2022 року неодноразово розповсюджувала матеріали про виправдання нападу росії на Україну. 

На щастя, місцевих колаборантів та зрадників у нас небагато, тому Тернопільська прокуратура разом з іншими прокуратурами здійснює процесуальне керівництво у справах по цій категорії злочинів, скоєних в інших регіонах України, - зазначив Андрій Миколайчук. 

Читайте також: На Тернопільщині 12 ухилянтів сидітимуть за ґратами

Групу ухилянтів затримали в горах на Закарпатті: серед них житель Тернопільщини

Фото СБУ

Вибір читачів за тиждень

Відео