Тридцять третя книжка Сміяна

Розмінявши дев'ятий десяток, колишній ректор Тернопільської медакадемії Іван Сміян готує до друку 33 книжку роздумів і спогадів. Жартома каже: "Сьогодні мою творчу повсякденну роботу ніхто не обмежує, мої життєві ферменти та гормони постійно активізуються моїми близькими, моїми учнями, моїми колегами, моїми добрими знайомими".

І в цих словах велика правда. Цитую  листа колишньої учениці: "Продовжую здобувати знання і знаю, що не зламаюся, бо я пройшла "школу Івана Семеновича", прекрасної, розумної, доброї, працьовитої, справедливої людини, яка навчила мене бути цілеспрямованою, впевненою у собі і ніколи не здаватися. Анна Петрик (Луцук), Сакраменто, США".  

І таких листів багато. Заслужений працівник Вищої школи України, член-кореспондент Академії медичних наук України Іван Сміян - напрочуд цікавий співрозмовник.

- Я, як лікар, розумію, що вікові анатомо-фізіологічні особливості людини, всі її органи і системи зазнають незворотних змін, регресують, - каже Іван Семенович. - Але також розумію, що компенсаторні, сховані від ока, розумові можливості людини - необмежені. За всі роки життя, незалежно від його тривалості, людині ніколи не вдавалося повністю їх використати. Отже, людина до останніх днів здатна творити. Творити - це не тільки діяти, а й породжувати нове…

Наприкінці книжки з інтригуючою назвою "Як втихне буря під ребром..." Сміян цитує французького мислителя Мішеля Монтеня: "Я хочу, щоб кожний діяв і сповняв свої життєві обов'язки, скільки може; щоб сам я упокоївся за садінням капусти, але не журячись ні смертю, ні, тим паче, моїм необробленим городом".

Воістину цікавий і світлий чоловік. Творчий.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео