Орест Сарматський

Ціна меду зросла майже на третину (Агроновини)

Honey

В Україні майже на третину зросла вартість меду. Ціна залежить від сорту. Про це розповів пасічник із Запоріжжя Андрій Лебідь.

Соняшниковий, гречаний, акацієвий та різнотрав’я: залежно від сорту мед в Україні протягом року подорожчав на 15-25%. На ринку середня ціна 100 грн за пів літра. Загалом коливається в межах 120-150 грн.

Подорожчання меду підтверджує пасічник із Запоріжжя Андрій Лебідь. Серед причин називає збільшення попиту на український продукт за кордоном і подорожчання ресурсів, що потрібні на його виготовлення.

Зростання ціни на мед відповідає загальному подорожчанню продуктової корзини українця, пояснив економіст Олег Пендзин.

- Маємо розуміти, що витрати на людську працю, на енергоносії, витрати на обслуговування пасік однозначно також збільшилися протягом останнього часу. Загальні тенденції зростання цін зачепили і цей ринок також, — пояснив фахівець. 

За його словами, у  порівнянні з медом, який не є соціально значущим харчем, значно більше в Україні подорожчав цукор — на 85%.

Джерело: kurkul.com

   

Інвестувати в землю вигідно — аграрій

1802 (Copy)
1802 (Copy)

Багато аграріїв стратегічним напрямком наразі вважають ринок землі. На думку керівника ПП «Качан-07» Романа Кіндзерського, відкриття ринку — правильне рішення.

За його словами, інвестувати в землю вигідно.

- В землю ми, звичайно, будемо інвестувати. Я хочу це робити, тому що вся необхідна структура для її обробітку в господарстві вже побудована. Основним інструментом у нас має бути земля. Тому жодній людині, яка захоче нам продати її, не будемо відмовляти. Домовлятимемось. Хоча наразі таких бажаючих практично немає. Очікування від відкриття в Україні ринку землі виявилися дуже завищеними, — розповів Роман Кіндзерський. 

Проте, він додав, що при інтенсивному розвитку і розширенні земельного банку господарству дуже бракує обігових коштів.

- Тому що вирощування будь-якої культури потребує певних витрат — від 15 тис. грн до 30 тис. грн на 1 га. Менше вкладати і економити на цьому немає сенсу. Якщо ти чогось рослинам не додаси, то і «вихлоп» у тебе буде відповідний — мізерний. Ти обов'язково недоотримаєш прибутку, — пояснив аграрій.

Щоб розв'язувати цю проблему, підприємство спочатку домовлялося з дистриб'юторами. Просило в них фінансової допомоги, відстрочення платежу і т.д. Але поступово прийшло до банківського кредитування.

- Сьогодні дефіцит обігових коштів для нас вже не таке гостре питання, як 10 чи навіть 5 років тому. Зокрема, завдяки банківській сфері, політиці державної підтримки агровиробників і дешевим кредитам, - додав керівник ПП «Качан-07».

Джерело: kurkul.com

Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео