Орест Сарматський

Ціни на олію більше не зростатимуть (Агроновини)

3002 (Copy)

Минулого місяця в Україні вперше з початку року було зафіксовано зниження споживчих цін на соняшникову олію. І хоча здешевшання було незначним (0,7%), ціни на соняшник та олію знижуватимуться і надалі, оскільки показники урожайності культури цього року кращі.

- Середня споживча ціна на соняшникову олію у липні 2021 року зменшилася до 82.64 грн/л проти 82.93 грн/л у червні. Це відбулося внаслідок зниження попиту на олію на зовнішніх ринках в очікуванні нового врожаю соняшнику. З початку року споживчі ціни на соняшникову олію в Україні зросли майже в 1,5 разу, а проти липня 2019 року – майже в 1,9 разу. Таке зростання відбулося внаслідок підвищення цін на цей продукт на світовому ринку у зв’язку із зменшенням урожаю соняшнику в основних країнах-виробниках. У нинішньому році очікується зростання валового збору насіння соняшнику у більшості країн-виробників, а тому така реакція ринку (подешевшання олії) є цілком обґрунтованою, – Юрій Лупенко, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Згдно з прогнозами, цього року обсяги виробництва соняшника мають скласти 14,2 млн тонн. Це на 8,5% більше, ніж минулого року. Зростання пропозиції сприяє зниженню цін. Ще на початку липня про високу ймовірність такого сценарію в коментарі для SEEDS заявляв бізнес-аналітик Борис Береговий.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Рекордно велику карту України з ягід створили на Івано-Франківщині

3001 (Copy)
3001 (Copy)

Більш ніж 24 кілограми лохини, ожини та суниці садової витратили на створення найбільшої ягідної карти України. Презентували мапу-рекордсменку під час першого ягідного фестивалю Zahid Berry Fest, що відбувся в Чукалівці (Івано-Франківська область). Також під час заходу презентували величезний ягідний пиріг з візерунком, стилізованим під вишиваний рушник. Згідно зі словами організаторів, метою фестивалю Zahid Berry Fest було показати як вирощувати якісні ягоди та заробляти на них.

- У рамках заходу ми об’єднали як професіоналів, так і ягідників-любителів. Готували фестиваль ще з весни. До нас приїхали фермери практично з усіх регіонів країни. Також приїхали представники з Голландії, – розповідає організатор Богдан Лутчин. Рекордні експонати фестивалю були присвячені тридцятиріччю незалежності України. Досягнення були зафіксовані представниками Національного реєстру рекордів України.

Ягідна карта серед відвідувачів заходу стала улюбленою локацією для фото. А рекордним пирогом довжиною 21 метр 63 сантиметри пригощали усіх учасників фестивалю.

- Пиріг декорували бізе та ягодами. Він складається з 30 менших пирогів, випечених на хлібокомбінаті. Тісто для здоби виготовили за класичною рецептурою пасок. Для начинки використали джем і свіжі ягоди. Наші працівники з великим задоволення та позитивним настроєм готували пиріг, тому в нас усе добре вийшло, – говорить власниця пекарні, де створили випічку рекордного розміру, Галина Іщак.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео