У бібліотеці на Тернопільщині плодоносять лимони і мандарини

Справжні тропіки можна побачити у книгозбірні в селі Острів Тернопільського району. 

У бібліотеці села Острів Великоберезовицької громади на Тернопільщині панує особлива атмосфера, яка завжди приваблює читачів. Такий неймовірний затишок та ауру створює незмінна за двадцять чотири роки господиня книжкового царства - завідувачка  бібліотеки  Галина Шуба. 

Особливий підхід до читача, вміння порадити цікаву книгу та проводити різні форми роботи у бібліотеці,  приваблюють сюди місцевих читачів різного віку, пише «Сільський господар». Проте, не лише акуратно складені на стелажах книги, виставка літератури про видатних вихідців села чи краєзнавчий куточок є родзинками закладу, а й чимала колекція екзотичних рослин-сукулентів, які з любов’ю вирощує Галина Йосипівна.

Вирощує майже 30 видів сукулентів

Очевидно, що рослини добре відчувають тепло людських рук та увагу до себе, адже своїм доглянутим виглядом демонструють, що їм тут комфортно і затишно. Окрім того, виставка рослинок спонукає читачів ще більше дізнаватися про  світ флори, читаючи книги на цю тематику. 

сукуленти
Колекція сукулентів у острівській бібіліотеці

 Галина Шуба вирощує майже  тридцять  видів сукулентів, частина з яких росте у неї вдома, а частина – у бібліотеці. Неймовірні відтінки рослин, різні форми листочків, запахи і цвіт, який з’являється на них, сповна демонструють красу природи. 

– Ми намагаємося зацікавити читачів різними формами роботи, виставками, зокрема,  і квітковими, – розповідає завідувачка бібліотеки. – Ми проводимо  різні зустрічі, майстер-класи, організовуємо клуби за інтересами. Також  вивчаємо екологію, вчимо дітей  як підібрати ґрунт  для рослин, підживлення, проводимо екскурсії на природу і все це нас об’єднує ще більше.

Щодо захоплення рослинами, Галина Йосипівна каже, що насправді, це її спосіб життя. Вона цікавиться городництвом, садівництвом і квітникарством змалку, відколи себе пам’ятає. Вирощування сукулентів вабить її особливо, адже ці мексиканські рослини, які звикли до екстремальних погодних умов, невибагливі, займають мало місця і надзвичайно гарно виглядають. Цвітуть вони зазвичай наприкінці весни – на початку літа, а деякі з них – узимку. Окрім того, як  розповідає пані Галина, сукулентам властива різноманітність видів, тому серед них кожен може знайти «свої», ті, що подобаються найбільше за розміром, формою, кольором і запахом.

Лимони, кавове та оливкове дерева

Щодо догляду за сукулентами, то жінка радить до ґрунтосуміші додавати крупнозернистий пісок і не дуже часто їх поливати. Ці рослинки полюбляють керамічні горщики , але можна використовувати також дерев’яні, скляні і пластикові, а також  із сукулентів можна створювати дуже гарні композиції, мінісадочки, флораріуми і навіть живі картини. Словом, сукуленти – це нескінченний простір для творчості і  Галина Йосипівна  використовує його сповна. 

Окрім того, вона так само успішно вирощує цитрусові та інші рослини. У бібліотеці та в неї вдома чудово плодоносять лимони, які за смаком не поступаються магазинним,  до того ж, вони натуральні, адже жінка використовує для підживлення лише органічні добрива. Також у її рослинній колекції є мандаринові деревця, які теж плодоносять, словом, справжні тропіки у книгозбірні. А ще співрозмовниця посадила кавове та оливкове дерева і сподівається, що вони теж у майбутньому дадуть плоди. Оливкове дерево у неї проросло із зернят, які передали їй з Греції і поки що  у нашому кліматі воно почувається добре. 

До речі, попри думку, що лимони не люблять сонця, свої домашні деревця Галина Шуба влітку прикопує у саду, а на зиму висаджує їх у горщики.  

– Наша земля родюча і на ній можна виростити, що завгодно, – підсумовує вона. – Варто лише докласти праці і робити це з любов’ю.

Фото «Сільського господаря».

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео