Ростислав Фук

У будівельному смітті на Тернопільщині знайшли артефакт 17 століття (відео)

Експерт каже, крім мистецького, знахідка має й історичне значення

Гравійований виріб 17 століття знайшли в одному із занедбаних будинків Збаража. Його виявили під час впорядкування будівлі. Про це розповів краєзнавець та волонтер благодійного фонду «Пам’ять і любов» Василь Кусий, який виявив цей артефакт, пише Суспільне.

У будівельному смітті, в глині ми знайшли таку штуку. Пізніше я звернувся до знайомого, щоб він визначив, що це є. І він сказав, що це предмет приблизно 17 століття, – каже Василь Кусий.

За словами начальника Збаразького міського відділу туризму і охорони культурної спадщини Руслана Підставки, це виріб з пласкої кістки, з одної сторони відполірований і полакований:

Нанесено методом гравіювання зображення якогось турецького воєначальника. Через що було зроблено припущення, що цей артефакт відноситься саме до періоду окупації Збаража турками Ібрагіма Шишмана. Гравіювання нанесено професійним гравером. Тобто, це не любительська річ, а це професійний гравер робив його для якоїсь оздоби якогось вельможі.

Руслан Підставка каже, крім мистецького, знахідка має й історичне значення.

Цінність для історії міста має і сам будинок, який є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Будинок входив в периметр Ринкової площі Збаража, яка формувалася у 1675 році й пізніше, коли місто було знищене і спалене турецьким воєначальником візиром Ібрагімом Шишманом, який захопив Збараж, — розповів Руслан Підставка.

Будинок, де знайшли давній предмет

У внутрішній частині будинку є італійський дворик. Раніше цей будинок належав декільком власникам. Зараз його викупив та планує рестраврувати міцевий підприємець. У планах — створити тут артпростір.

Фото, відео Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео