Євгенія Цебрій

У гімназії на Тернопільщині перейшли на страви Клопотенка та відремонтували їдальню (фото)

na osn

Нові страви за меню кулінара Євгена Клопотенка представили кухарі Хоростківської гімназії. Ці страви стануть основою оновленого шкільного меню у другому семестрі, повідомляють на сторінці гімназії у Facebook.

Так, до традиційного меню додалися кебаб з сиром, нагетси, курка з куркумою та рисом, запечена скумбрія, салат з буряка з чебрецем та насінням соняшника, салат з гарбуза та яблук, салат з курячої печінки з картоплею та яблуками.

- Тішить і те, що у наступному бюджетному році заплановане збільшення коштів на харчування для учнів початкової школи та пільгових категорій - з 10 грн до 16 грн, що дозволить урізноманітнити меню, - йдеться у повідомленні.

267847192_399318365318739_8002858127157490636_n
267847192_399318365318739_8002858127157490636_n

Окрім того, у рамках програми «Шкільна їдальня» для шкільного харчоблоку придбали нове обладнання на суму 370 тис. 111 грн.  Це кошти державного бюджету та через співфінансування із міського бюджету. За кошти Хоростківської громади зробили капітальний ремонт залу шкільної їдальні на суму 106 тис. грн. В їдальні замінили плитку, пошпаклювали та пофарбували стіни та встановили підвісну стелю. А також придбали марміт на 39 тис. 900 грн, декор (штори, горшки під вазони та ін.) на 10 тис. грн та 7 комплектів столів та стільців на 48 тис. грн.

267669822_399318255318750_4615116747176639973_n
267669822_399318255318750_4615116747176639973_n

Нагадаємо, нині все більше українських шкіл готують збірником кулінара Євгена Клопотенка, який складається зі 110 рецептів. Цей збірник – єдиний після радянського, за яким офіційно можна готувати у шкільних їдальнях країни.

267664251_399318311985411_547701751664507304_n
267664251_399318311985411_547701751664507304_n

У своєму меню для шкіл кулінар пропонує чимало варіантів перших, других страв, салатів, випічки, напоїв, які будуть корисними для школярів. Серед них приміром, моркв’яний та сочевичний крем-суп, мінестроне, капусняк з гарбузом, скрамбл, фріттата, пастуший пиріг, курячі і рибні нагетси, болоньєзе, різні види запіканок, булгур, кус-кус, бануш

267720996_399318548652054_3352767441665782711_n
267720996_399318548652054_3352767441665782711_n

Деякі тернопільські школи почали використовувати рецепти Клопотенка ще рік-два тому, дехто додав нові страви до цьогорічного меню. Є навчальні заклади, які тільки вивчають технологічні карти і готуються до змін. Це питання потребує часу і оновлення харчового обладнання на шкільних кухнях, кажуть керівники шкіл. До того ж, не всім дітям до вподоби їжа за новими рецептами, тому їх ще треба випробовувати певний час.

267689181_399318601985382_3510436954597578519_n
267689181_399318601985382_3510436954597578519_n

267397127_399318428652066_157228326362124031_n
267397127_399318428652066_157228326362124031_n

268261348_399318495318726_6627960518357453230_n
268261348_399318495318726_6627960518357453230_n

До слова, надалі харчування за Клопотенком впроваджуватимуть і у тернопільських дитсадках. Дошкільні заклади готові прийняти такі новації, кажуть в міському управлінні освіти і науки.

Фото з Facebook-сторінки Хоростківської гімназії

Вибір читачів за тиждень

Відео