Ростислав Фук

У Канаді в хаті вихідця з Тернопільщини 127 років тому відправили перше українське богослужіння

Спогади про те, як відбувалася ця подія, опубліковані в книжці «Канадійська Теребовля»

127 років минуло з того часу, як у канадському поселенні Теребовля в хатині Василя Ксьонжика, вихідця з Теребовлі на Тернопільщині відправили першу українську Службу Божу. Про це повідомили на фейсбук-сторінці Теребовлянського музею-майстерні.

У той день, 12 квітня 1897 року, месу відслужив отець Нестор Дмитрів.

Спогади отця про те, як відбувалася ця подія, опубліковані в книжці «Канадійська Теребовля», яка зберігається в колекції музею:

На другий день рано падав сніг, отже, не можна було надворі відправляти Службу Божу — треба було в хаті приготовити жертвенник. Маленька хатина заповнилась людьми по береги. При першім слові «Благословенне Царство» народ розплакався, як мала дитина. При проповіди я не міг сам вдержатись від сліз, згадавши ті причини, то лихоліття, котре вигнало нас за море, сніги, ліси і бори шукати ліпшої будучности для наших дітей.

Хатина Василя Ксьонжика, де проводили перші богослужіння

По закінченню Служби Божої отець Нестор Дмитрів охрестив українського хлопчика, який народився в Канаді. Після цього провели церемонію посвячення Хреста Свободи.

На горбку над рікою поставили наші кольоністи Хрест осиковий на пам'ятку Свободи 1896 року... Хрест цей перший, перший український хрест у канадійських лісах, на канадійській землі, – йдеться у книзі.

Отець Нестор Дмитрів

Фото Теребовлянського музею-майстерні

Вибір читачів за тиждень

Відео