Юлія Пацкаль

У лікарні на Тернопільщині працюють 17 медиків-переселенців

Нові лікарі почали робити чимало операцій, яких раніше у медзакладі не проводили. У планах - відкриття відділення гемодіалізу 

20 медиків-переселенців працевлаштували у Теребовлянській міській лікарні з початку повномасштабної війни. Це лікарі та медсестри з Маріуполя, Харкова, Херсона, Миколаєва, Києва, Луганської і Донецької областей. На Тернопільщині медики знайшли другий дім і допомагають жителям області.  

Як розповів Терену медичний директор Теребовлянської міської лікарні Богдан Куліковський, троє медиків з Київської області повернулися додому, а 17 продовжують працювати у медзакладі. За його словами, у лікарні не було браку кадрів, однак коли туди почали звертатися за роботою чудові фахівці, їм пішли назустріч. 

Це лікарі-урологи, хірурги, лори, офтальмологи, дерматологи, нефрологи, педіатри, гінекологи, які приїхали з окупованих та прифронтових міст. Ці медики принесли в роботу лікарні багато інновацій. Ми мали можливість закупити нове обладнання для цих спеціалістів, дати їм робочі місця й тим самим покращити якість надання медичної допомоги, - каже Богдан Куліковський.

 

Завдяки новим спеціалістам у Теребовлянській лікарні, почали проводити чимало операцій, яких раніше тут не робили. Також планують відкрити відділення гемодіалізу, щоб полегшити життя тих пацієнтів, які змушені тричі на тиждень їздити на процедуру очищення крові у Тернопіль або Копичинці.

За рахунок тих лікарів, які прийшли до нашого медичного закладу, відбувся обмін досвідом. Вони показали, як звикли працювати, за яких умов і за якими стандартами, а ми показали свої здобутки. Обмінялися кращими рисами один в одного. Тепер у нас почали проводити урологічні операції: дроблення каменів в нирках, сечовому міхурі і операції на видалення простати. Лор проводить малоінвазивні операції для дітей (оперативні втручання через невеликі проколи тканин або природні фізіологічні отвори, - ред.). Колись мигдалини дітям, грубо кажучи, видирали, а зараз це роблять під візуальним контролем і видаляють чітко ті тканини, які потрібні. Так діти легше переносять післяопераційний період. Також ми робимо нові операції на носовій перегородці для того, щоб покращити людям дихання. Хірурги проводять лапароскопічне видалення гриж. Гінекологи проводять лапароскопічні операції на жіночих органах. 

Медики, які приїхали у Теребовлю з зони бойових, дій дуже швидко стали вже невід’ємною частиною місцевого медзакладу та планують працювати і надалі. А у лікарні готові прийняти й нових спеціалістів.

На фейсбук-сторінці медзакладу ми періодично розміщуємо оголошення про вакантні посади. Нещодавно шукали лікаря невролога, і от якраз знайшли - це також внутрішньо переміщена особа. Наші нові працівники приїхали сюди зі своїми сім’ями, їхні діти тут пішли до школи. Особисто я вже й не пригадую того часу, коли цих фахівців у нашому колективі не було. Звичайно вони сумують за своїми домівками, але чимало з них планують залишитися тут, і ми з радістю готові прийняти їх у свій колектив.

Читайте також: «Місто перетворилося на великий цвинтар»: лікар, який знайшов прихисток на Тернопільщині - про пережите у Маріуполі.

Фото Тернопільської ОВА

Вибір читачів за тиждень

Відео