Ростислав Фук

У львівській лікарні провели трансплантацію кісткового мозку тернополянину

Хімієтерапію чоловік пройшов у Тернополі, а на операцію приїхав до Львова

Першу трансплантацію кісткового мозку (ТКМ) провели у львівській лікарні св. Пантелеймона 57-річному тернополянину, в якого діагностували надважку онкологічну недугу – множинну мієлому. Про це пише Zaxid.net.

Торік 57-річний Олег Рогожинський почав відчувати біль у кістках, легку слабкість та помітно схуд. Рівень гемоглобіну був низьким. Пункція кісткового мозку тоді показала надважку онкологічну, повідомили у лікарні.

Множинна мієлома – це злоякісне захворювання кровотворної системи, за якого в кістковому мозку утворюється надлишкова кількість плазмоцитів, патологічний білок руйнує кістки в організмі людини.

У лікарні кажуть, що лікування пацієнта складалося з кількох етапів: хімієтерапії, аби досягнути ремісії хвороби, потім – трансплантація кісткового мозку. Хімієтерапію чоловік пройшов у Тернополі, а на трансплантацію кісткового мозку приїхав до Львова. Пересадка пройшла успішно, зараз пацієнт у ремісії.

Ми провели пацієнту аутологічну трансплантацію кісткового мозку. Тобто, пересадили йому власні клітини, не донорські. Спершу ми забрали його власні клітини кісткового мозку, тоді дали високодозову хімієтерапію та влили ці клітини назад. Мета аутологічої трансплантації при мієломі – утримання якомога тривалішої ремісії, – каже завідувачка відділення гематології лікарні Соломія Глуховська.

Після пересадки пацієнт три тижні провів у спеціальному боксі, ізольованій стерильній палаті, бо ослаблений імунітет міг підхопити будь-який вірус, який для такого хворого є вкрай небезпечний.

На 21-й день після трансплантації чоловік поїхав додому. Каже, що зараз почувається так, ніби у нього виросли крила.

Читайте також: У тернопільській лікарні вперше трансплантували рогівку ока

Фото лікарні св. Пантелеймона

Вибір читачів за тиждень

Відео