Орест Сарматський

У Мін'юсті дали 5 порад, як уберегтися від рейдерства після відкриття ринку землі (Агроновини)

1301 (Copy)

Якщо бізнес став об'єктом рейдерської атаки, можна звернутися до Офісу протидії рейдерству. Про це повідомила пресслужба міністерства юстиції України у Facebook.

Про це повідомляє agropolit.com.

Повідомляється, що скасування в Україні з 1 липня 2021 року заборони на відчуження земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у приватній власності, для громадян і бізнесу можуть принести не тільки нові можливості, але й виклики.

Мін'юст підготував рекомендації, які допоможуть уберегтися від рейдерських зазіхань:

  1. Заздалегідь подбайте про належне оформлення документів, що підтверджують право власності або інше речове право на земельну ділянку, а також про внесення таких відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Це допоможе захистити вашу власність від незаконних оборудок із даними державного реєстру на підставі підроблених документів.
  2. Варто пересвідчитись, чи присвоєно вашій земельній ділянці кадастровий номер, за допомогою якого на Публічній кадастровій карті можна знайти інформацію про місцезнаходження, цільове призначення ділянки, та в чиїй власності вона перебуває.
  3. Перед укладанням договору купівлі-продажу земельної ділянки перевірте публічну інформацію про контрагента в Єдиному реєстрі боржників. Таким чином ви зможете переконатися у порядності контрагента, що суттєво знизить ризики рейдерської атаки в майбутньому.
  4. Скористайтесь послугою моніторингового сервісу SMS-Маяк. Це дозволить отримати миттєві повідомлення про зміну статусу будь-яких об'єктів нерухомого майна у Державному реєстрі прав.
  5. Зареєструйтесь у Державному аграрному реєстрі. Він працює за принципом автоматичної взаємодії з даними Державного земельного кадастру, Державного реєстру прав, Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Єдиного державного реєстру тварин, які автоматично «підтягуються» при реєстрації в ньому. У цьому Реєстрі відображається актуальна інформація про належні аграрію земельні ділянки: їх площі, цільове призначення, вартість, речове право (у разі наявності). Реєстрація та користування Реєстром безкоштовні.

1302 (Copy)
1302 (Copy)

Інвестиції в аграрний сектор скоротилися на 35,3%

Інвестиції в аграрний сектор скоротилися на 35,3% до 7,0 млрд грн.

Про це свідчать оприлюднені дані Державної служби статистики, повідомляє Урядовий кур'єр.

Як зауважує завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, це — найбільший спад інвестиційної активності з часу початку російської агресії проти України.

При цьому по різних секторах господарської діяльності, що входять до сфери АПК, показники доволі сильно різняться. Так, інвестиції у рибне господарство знизилися лише на 3,2%, до 6 млн грн. Натомість за напрямом лісового господарства та лісозаготівель показник падіння сягнув понад 67%, до рівня 33,5 млн грн.

Втім, аналітик не пов’язує такі негативну тенденцію лише з пандемією коронавірусу та карантинними обмеженнями, хоча такий висновок було б зробити найлегше. Науковець зауважує: спад інвестиційної активності почався ще торік і пов’язаний з недосконалою та непослідовною політикою держави в аграрній сфері. А така політика у свою чергу, на наш погляд, пов’язана з ліквідацією аграрного міністерства та його аналітичного блоку.

Сформувати більш виважену інвестиційну політику виявилося просто нікому. Тому виділення державних інвестицій в аграрну сферу останнім часом відбувалося шляхом «латання дірок» за залишковим принципом.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео