Тамара Коблик

У місті на Тернопільщині виявили майже два десятки видів чужорідних рослин (фото)

Чужорідні види рослин здатні природним шляхом або за допомогою людини інтенсивно поширюватися на нових територіях і становлять значну загрозу для флори та фауни певних екосистем

Працівники відділу фітосозології Кременецького ботанічного саду на Тернопільщині обстежили вулиці Кременця. Виявили 17 видів чужорідних рослин. Про це розповіли на сторінці саду у фейсбуці.

Більшість видів-чужинців зосереджені вздовж доріг у районі автовокзалу, що пов’язують зі значним транспортним навантаженням.

Амброзія, яка раніше траплялася одинично, тепер масово зростає на вул. Харчука та вул. Сичівка друга, що, ймовірно, пов’язано з ремонтом доріг на цих вулицях.

Борщівник Мантегацці Heracleum mantegazzianum Sommier & Levier на вулиці Джерельна

Плоди тладіанти Thladiantha dubia Bunge на вулиці Джерельна

Золотушник канадський Solidago canadensis L. та золотушник пізній Solidago gigantea Aiton на вулиці Дівича

Амброзія полинолиста Ambrosia artemisiifolia L. поблизу вулиці Дівича

Довідково: Інвазійні (інвазивні) види – чужорідні види, котрі здатні природним шляхом або за допомогою людини інтенсивно поширюватися на нових територіях і становлять значну загрозу для флори та фауни певних екосистем, конкуруючи з місцевими видами за екологічні ніші та спричиняючи витіснення і загибель місцевих видів.

Дуб червоний Quercus rubra L. поблизу вулиці Дівича

Оцтове дерево Rhus typhina L. на вулиці Ольжича

Види, які є природними для певної місцевості, росли чи жили там історично й еволюційно сформували свої угруповання чи харчові ланцюги, називаються аборигенними (автохтонними). Далеко не всі види в Україні є саме такими. У певні історичні часи інші види рослин і тварин були завезені цілеспрямовано чи випадково на територію України. Там вони пристосувалися до нових умов. Такі види називають чужорідними (алохтонними, інтродукованими). Деякі з них на стільки добре почувають себе, що активно розмножуються, захоплюють нові території та витісняють аборигенні види. Їх і називають інвазійними. На територіях, де панують інтродуценти, спостерігається значно менше видове різноманіття, ніж у природних екосистемах.

Золотушник канадський Solidago canadensis L. та золотушник пізній Solidago gigantea Aiton на вулиці Піддівича

Клен ясенелистий Acer negundo L. на вулиці Джерельна

Далекосхідна гречка богемська Reynoutria bohemica Chrtek & Chrtková та сахалінська Reynoutria sachalinensis Nakai на вулиці Шевченка

Інвазійні види трансформують цілі екосистеми та роблять їх бідними на біорізноманіття, витісняючи природні види. Частина їх є видами-трансформерами, які не просто витісняють один чи два природні конкуренти, а й своєю життєдіяльністю змінюють умови довкілля (наприклад, деякі рослини мають здатність змінювати хімічний склад ґрунту). Нові умови приваблюють інші нехарактерні види, і в результаті змінюється вся екосистема.

Дівочий виноград Parthenocissus quinquefolia Planch. на вул. Джерельна

Фото зі сторінки Кременецького ботанічного саду у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео