Тамара Коблик

У МОЗ розповіли, що робити українцям, які пропустили бустерне щеплення від COVID-19

Світом шириться новий небезпечний штам коронавірусу Омікрон ХВВ.1.5. За даними ВООЗ, його зафіксували вже у 29 країнах

В Міністерстві охорони здоров'я України закликають подбати про профілактику й отримати бустерне щеплення від коронавірусної інфекції тим, хто ще цього не зробив.

Для цього достатньо записатися в найближчий пункт чи центр вакцинації та отримати пропущену дозу вакцини. У МОЗ наголошують, що вакцинація не захищає від самого інфікування, але гарантує, що людина не матиме тяжкого перебігу хвороби.

Усі дорослі повинні пройти первинний курс щеплення проти COVID-19 однією дозою вакцини Janssen або двома дозами будь-якої іншої антиковідної вакцини, яка дозволена до застосування в Україні. Через п'ять місяців після первинного слід отримати перше бустерне щеплення. Через чотири місяці після цього можна вколоти другий «бустер». Особливо це рекомендується зробити літнім людям та людям з хронічними хворобами.

Для бустерного щеплення можна використовувати будь-яку з наявних вакцин незалежно від того, якою вакциною вас щеплювали перед цим. Для вакцинації не обов'язково мати декларацію зі сімейним лікарем. 

Знайти найближчий центр чи пункт щеплення можна за цим посиланням.

Нагадаємо, у МОЗ заявили, що в Україні поки не виявили нового штаму коронавірусу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео