Тетяна Бакай

У музеї-майстерні на Тернопільщині збирають старовинні речі (фото)

Людей просять не викидати старі речі на сміття, а приносити їх у музей. Це можуть бути телевізори, радіоприймачі, фотоапарати, монети, марки, посуд, ікони

Старі телевізори, радіоприймачі, фотоапарати, монети, марки, давню кераміку збирають у Теребовлянському музеї-майстерні. Таким чином вдасться зберегти автентичні речі та показати їх наступним поколінням. Про це розповів Терену директор Теребовлянського музею-майстерні Ярослав Ярошевський. Він закликає не викидати з дому старі речі, а принести їх до музею, адже серед них можуть бути важливі експонати. 

Нещодавно нам надіслали фото, що хтось викинув на смітник старий телевізор. На жаль, нам не вдалося одразу туди поїхати, а коли все ж дісталися вказаного місця — сміття уже вивезли. Шкода, що люди замість того, щоб принести цей телевізор у наш музей, просто викинули його, - каже він. 

Стародавній друкуючий арифмометр (калькулятор) кінця 1930-х років

З роками старих речей стає все менше. Відтак, кожна така річ — унікальний експонат для музею. На жаль, люди зараз дуже рідко приносять туди такі предмети.

Нещодавно я приніс у музей свою власну колекцію старих фотоапаратів. І коли прийшли діти на екскурсію, то саме ці пристрої викликали у них неабиякий інтерес, адже хтось, можливо, бачив таке вперше, - зазначає директор музею.  

Власна колекція старих фотоапаратів Ярослава Ярошевського 

Теребовлянський музей був заснований в 1996 році, а у 2017 відбулася реорганізація і він став музеєм-майстернею. Це дало змогу проводити різноманітні майстер-класи для дітей та дорослих, а також тут з'явився кінозал для показу фільмів. 

Серед експонатів музею можна виділити вирізьблені з дерева вироби жителя села Кровінка на Теребовлянщині Остапа Пасіки, який подарував музею 120 своїх робіт. 

Крім того, в нас є багато експонатів від 60-х років минулого століття, які мають свою історію. Серед них — марки та поштівки, пов'язані з патріархом Йосифом Сліпим, - додає Ярослав Ярошевський. 

Роботи Остапа Пасіки

Одним із найдавніших експонатів, який можна побачити в музеї, є фрагмент кістки мамонта та маленька частинка скам’янілого дуба. 

Фрагмент кістки мамонта

Напередодні Великодня у музеї з’явилася давня ікона, якій орієнтовно 100 років. 

Якраз готувалися до свят, і одна жінка принесла нам ікону, яку знайшла на смітнику. Це дуже цікава робота, з вишивкою та об’ємними фігурками, - пригадує директор музею. 

Стародавня ікона 

Зараз у музеї працюють над створенням колекції фотоплівок теребовлянського фотокореспондента Ізидора Романського. Чоловік після смерті залишив чимало фотоплівок з різних подій, свят, відкриттів, які стосувалися рідного міста. 

Його дружина прибирала вдома та знайшла ці фотоплівки і одразу ж подарувала їх нашому музею. Звісно, нам надзвичайно приємно, адже тепер будуть теми для нових екскурсій. Зараз ми їх скануємо, підписуємо та формуємо колекцію, - каже Ярослав Ярошевський. 

Фотоплівки фотокореспондента Ізидора Романського

Якщо у вас вдома є стара техніка або ж інші давні речі, їх можна приносити у Теребовлянський музей-майстерню за адресою: м. Теребовля, вул. Шевченка, 26е. Телефон для довідок: +380 (96) 357-59-77 (Ярослав Ярошевський).

Читайте також: Тисяча унікальних експонатів: на Тернопільщині відкрили краєзнавчий музей. 

Фото з особистого архіву Ярослава Ярошевського

Вибір читачів за тиждень

Відео