Анастасія Кисіль

У одному з найдавніших храмів Тернополя встановили пластикові вікна (фото)

В обласному Департаменті культури та релігій вже з’ясовують, чому так сталося, і обіцяють виправити ситуацію

Пластикові вікна встановили у церкві Різдва Христового на вул. Руській у Тернополі. Фото “автентичних” вікон опублікував у соцмережі краєзнавець Тарас Циклиняк. 

Ці пластикові вікна зробили мій день! Так! - написав він. 

У коментарях тернополяни дивуються, як можна було допустити таку недбалість. Дехто жартує, мовляв: дякуємо, що не білого кольору. Або ж іронізують, що попереду важка зима, тому усі утепляються, хто як може. Зазначимо, що церква Різдва Христового збудована у XVII столітті і є одним із найстаріших храмів Тернополя. 

Скріншоти під дописом Тараса Циклиняка

Нагадаємо, у цьому храмі ще у 2019 році розпочали реконструкцію фасаду, замінили дах та відреставрували центральний купол.  Загальна вартість робіт - понад 5 млн гривень. Завершити реконструкцію згідно з проєктом  планували наприкінці 2021 року. Однак через пандемію роботи тимчасово призупиняли. Крім ремонту даху у церкві мали замінити вікна, двері, провести гідроізоляцію і посилення фундаменту, оновити центральний купол, фасади, зробити вогнезахист і блискавкозахист.

В одному з найдавніших храмів Тернополя встановили пластикові вікна 

Пластикові вікна у храмі не були передбачені проєктом, пояснюють у обласному Департаменті культури та релігій

Як повідомив Терену начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації Ярослав Пелехатий, пластикові вікна у храмі не були передбачені проєктом.

Причин, чому так вийшло, ми не знаємо. Зараз все це виясняємо з владикою.  Ми постараємося вплинути на ситуацію, щоб виправити її, - каже він. 

Читайте також: У тернопільській Катедрі встановили відреставровані після ДТП двері

Фото Тараса Циклиняка, Володимира Пукача

Вибір читачів за тиждень

Відео