Тамара Коблик

У пацієнтів досі не відновився зір після ін'єкцій у лікарні на Тернопільщині

Незрячими досі залишаються 22 людей. Їм провели операції із заміни кришталика, але чи це допоможе - поки невідомо. Тим часом справу розслідує поліція

Навіть за місяць лікування у 22 пацієнтів з Чортківської лікарні досі не відновився зір. Наразі лише деякі з них реагують на світло. Зір у них зник після того, як вони отримали ін'єкції невідомим препаратом для покращення зору в Чортківській лікарні.

Історія з масовою втратою зору пацієнтами лікарні у Чорткові на Тернопільщині має усі шанси стати найбільш масштабним випадком медичної недбалості в Україні. Про це йдеться в розслідуванні «Наші гроші. Львів».

Нагадаємо, на різке погіршенням зору 16 лютого поскаржилися одразу понад двадцять людей. Усі вони проходили лікування в офтальмологічному відділенні Чортківської райлікарні.

Пацієнти стверджували, що у них почалися проблеми із зором після проведення певних процедур. Усіх людей госпіталізували до офтальмологічного відділення Тернополя та повідомили про це поліцію.

Офтальмолог Чортківської центральної міської лікарні Ярослав Ушій, один з трьох лікарів, які робили ін’єкції, внаслідок яких пацієнти осліпли, прокоментував:

Незворотних змін немає. Все робимо, все лікуємо. Коли комусь би відірвало голову, тоді ми можемо сказати, що це незворотні зміни, а тут у всіх є органи зору і рано говорити [про остаточну сліпоту].

Втім, минув уже місяць, але у жодного з пацієнтів зір не відновився – лише дехто з них може реагувати на світло. 

Попередньо проведені у Тернополі аналізи свідчать, що занесеною пацієнтам бактерією виявилась кишкова паличка, стверджує Христина Якимець, донька постраждалого Івана Якимця. Як це могло трапитись – має з’ясувати розслідування поліції, куди родичі постраждалих почали звертатися після того, як ті почали сліпнути.

Тернопільська поліція почала розслідування справи за ст. 140 КК (неналежне виконання професійних обов’язків медиками чи фармацевтами). Вилучений флакон препарату, який використовували для ін'єкцій, відправили на експертизу в Київ, результатів ще нема.

Майже місяць постраждалим пацієнтам надавали безкоштовне післяопераційне лікування. Деяким з них лікарі пропонують операцію з заміни кришталиків.  Втім чи допоможе така операція – невідомо, адже заміна кришталика рекомендується при катаракті (помутніння кришталика), а не при проблемах з сітківкою.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео