Орест Сарматський

У палаці на Тернопільщині розповіли про дороги, мости і шляхопроводи (фоторепортаж)

Заставка023 (Copy)

Вишневецький палацово-парковий комплекс став місцем проведення пресконференції, на якій оприлюднено підсумки роботи у 2021 році Служби автомобільних доріг області.

На запитання журналістів відповідали голова облдержадміністрації Володимир Труш та керівник дорожньої галузі краю Микола Довгошия.

01 (Copy)
01 (Copy)

Зазначалось, що Тернопільська область у 2021 році отримала рекордну протяжність комфортних та якісних доріг. Верхній шар покриття влаштовано на майже 280 км автошляхів державного значення.

02 (Copy)
02 (Copy)

За словами голови ОДА Володимира Труша, ремонтом, у рамках програми «Велике будівництво» було охоплено 12 доріг державного значення. Суттєво, що за єдиним принципом ремонтувалися дороги як міжнародного, так і територіального значення.

03 (Copy)
03 (Copy)

- Важливо, що 100% наших об’єктів мають укріплену основу, товщина якої коливається від 16 до 22 см (у залежності від категорії дороги). Для порівняння, загалом по Україні укріплену основу мають 85,3% проєктів. На укріплену основу ми влаштовуємо 2, а на дорогах першої категорії три шари асфальтобетону. Товщина конструктиву оновлених тернопільських доріг коливається від 31 до 45 см, - сказав Микола Довгошия.

04 (Copy)
04 (Copy)

Окрім цього, він зазначив, що у двох населених пунктах повністю замінювали в рамках капремонту комунікацій під дорогою. У Бережанах ці роботи вже завершено, у Підволочиську заміна комунікацій буде продовжена у 2022 році.

Розповів начальник Служби автомобільних доріг в області і про Дорогу єдності М-30. Тут ремонтують трохи більше 66 км дороги  від межі з Івано-Франківською областю до  Тернополя.

05 (Copy)
05 (Copy)

Дорога М-19 Доманове - Ковель - Чернівці – Тереблече. Її готовність 99%. Це перехідний об’єкт з 2020 року. Від Тернополя до Заліщиків, а це 84 км, вже влаштовано верхній шар асфальтобетону, нанесено розмітку. Останній відрізок, де будуть роботи у наступному році - у межах Заліщик. Там залишилося зробити освітлення, бар’єрне огородження і розмітку.

06 (Copy)
06 (Copy)

На ділянці в межах Теребовлі проведуть капремонт. На ці роботи буде оголошено окремий тендер.

- Як ми й обіцяли на початку року, відновлено найбільш знищені маршрути. На них надходили численні скарги громадян. Роботи на усіх об’єктах продовжено у наступному сезоні. Ми зробили головне: забезпечили комфортний проїзд.

07 (Copy)
07 (Copy)

Йдеться про дороги:

Т-20-02 Тернопіль - Скалат - Жванець від Смиківців до Гримайлова;

Т-09-03 Галич - Підгайці - Сатанів від Гримайлова до Сатанова, а також від Теребовлі до Дарахова; Т-20-16 Бучач - Товсте від Трибухівців до Язлівця і від Товстого до Поділля, сказав, відповідаючи на запитання журналістів, Микола Довгошия.

08 (Copy)
08 (Copy)

Нині нове покриття - на усіх міжнародних коридорах в межах Тернопільської області та одній національній.

Також, на Тернопільщині оновлюють дороги до туристичних «магнітів» краю.

- Один із автомобільних туристичних маршрутів, який ми відновили на усій протяжності до межі з Прикарпаттям, це дорога Н-18 Тернопіль-Бучач-Монастириська-Івано-Франківськ у напрямку Буковелю та інших карпатських курортів. Вся дорога із верхнім шаром покриття та з розміткою. У наступному році завершимо встановлення освітлення та тротуарів від Монастириська і до межі області. Відремонтували ділянку дороги від Гримайлова до Хмельницької області, яка пролягає через заповідник «Медобори», - повідомив Микола Довгошия.

09 (Copy)
09 (Copy)

Керівник дорожньої галузі Тернопільщини також проінформував,  що цього року відремонтовано дороги у напрямку Вишнівця, Кременця, Теребовлі, Чорткова, Заліщиків. Це міста та околиці, в яких розташовані понад 100 архітектурних, історико-культурних об’єктів, понад 50 туристичних локацій – сакральні пам’ятки, каньйони, печери, джерела, мальовничі урочища.

10 (Copy)
10 (Copy)

За словами Миколи Довгошиї, нові дороги мають у 2022 році пожвавити потік туристів до цих та інших самобутніх куточків.

- 2021 рік на Тернопільщині - це рік мостів. Ми відремонтували рекордну кількість штучних споруд. Загалом у рамках Великого будівництва відновлюємо 28 мостів. На 24 з них роботи вже завершені. Це вп’ятеро більше, ніж за усі роки Незалежності разом узяті. На ремонт кожної штучної споруди або проводився окремий тендер, або її відновлення було включене у тендер з ремонту дороги, на якій вона розташована, - додав начальник Служби автомобільних доріг в Тернопільській області.

11 (Copy)
11 (Copy)

Він також назвав знакові, вже завершені ремонти на окремих мостах.

Це –міст у Лисівцях на дорозі Р-24 Татарів - Косів - Коломия - Кам’янець Подільський, міст перед селом Городище на дорозі М-30 Стрий – Ізварине, шляхопровід у селі Воля на дорозі М-19 Доманове - Ковель - Чернівці – Тереблече, шляхопровід на об’їзній м. Чортків (дорога М-19).

Усього ж, на всіх об’єктах ремонту 2021 року влаштували 28 км нового освітлення, 48 км тротуарів, майже 39 км бар’єрного огородження, близько 1,5 км дельтаблоків.

Загальний план на наступний рік - 230 км доріг та 30 штучних споруд.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео