Анастасія Кисіль

У пунктах вакцинації на центральних вокзалах Тернополя небагатолюдно (фото)

21 жовтня в Україні ввели нові карантинні обмеження, зокрема, щодо пасажирських перевезень. Відтак кількість охочих вакцинуватися зросла. Адже щоб поїхати в іншу область автобусом чи потягом, треба мати хоча б одне щеплення, або ж  результат тесту про відсутність хвороби. 26 жовтня у Тернополі запрацювали два нових пункти вакцинації - на залізничному вокзалі  та автовокзалі.

IMG_1462
IMG_1462

Кореспондентка Терену поцікавилася, як працюють саме ці пункти вакцинації.

На залізничному вокзалі міста отримати щеплення можна щоденно з 10:00 до 15:00 на другому поверсі приміщення. Сьогодні тут працює лікарка загальної практики сімейної медицини Уляна Щербань. За її словами, за перші три години роботи пункту щепилося 24 людини. З них 12 отримали Pfizer, 4 - AstraZeneca, 8 - CoronaVac.

IMG_1461
IMG_1461

- Якщо людина зараз вирушає в дорогу ми даємо довідку форми №063 про отримання першої дози, з якою можна переїжджати транспортом в інші області. Якщо людина отримує другу дозу, то ми не можемо видавати сертифікат. Це може зробити сімейний лікар, - розповідає лікарка Уляна Щербань.

IMG_1460
IMG_1460

Другий поверх вокзалу поділено на зони для тих, хто очікує щеплення, і для тих, хто отримав щеплення.

- Протягом 30 хвилин після щеплення, вакцинований під нашим контролем. Якщо побічних ефектів не виявлено, тоді пацієнта відпускаємо. Перевіряємо як людина себе почуває, чи немає запаморочення, чи немає дискомфорту. На даний час ніяких ускладнень у вакцинованих не було, - каже лікарка Уляна Щербань.

IMG_1459
IMG_1459

Найбільш охоче люди вакцинуються вакциною Pfizer, але наразі тут вона закінчилась. Тож тепер у пункті на залізничному вокзалі в наявності дві вакцини - AstraZeneca та CoronaVac.

Тернополянин Володимир теж прийшов за вакциною Pfizer.

IMG_1458
IMG_1458

- Немає значення де вакцинуватись, головне чим. Мені мій сімейний лікар порадив Pfizer. Діло в тім, що я працюю в освіті, і як каже указ, з 8 числа не будуть допускати до роботи, - розповідає чоловік.

Ще одна жителька Тернополя Мирослава розповідає чому прийшла вакцинуватись у пункт, що на вокзалі.

 

- По-перше немає черг, а, по-друге, планую поїздку в іншу область країни, тому без вакцини ніяк, - каже жінка.

IMG_1465
IMG_1465

IMG_1457
IMG_1457

Дійсно, як ми переконалися, черг на вакцинацію немає ні на залізничному вокзалі, ні на автовокзалі. На автовокзалі у пункті вакцинації є дві вакцини - AstraZeneca та CoronaVac. Людей, які хочуть вакцинуватися Pfizer, записують у чергу в інший пункт вакцинації, що знаходиться на вулиці Острозького, 9. Лікарка загальної практики Марта Рудяк розповіла, до 14:00 щепилося 9 людей, з них 4 отримали дозу AstraZeneca та 5 - CoronaVac.

IMG_1468
IMG_1468

Ми запитали,  чи безпечно їхати в далеку дорогу автобусом одразу після щеплення?

- Після вакцинації перші алергічні реакції ми виявляємо протягом 30 хвилин. Проте впродовж доби вакцина починає діяти, після 6-8 годин починається активна імунна відповідь і може бути нездужання, сонливість, підвищення температури тіла. Якщо вакцинуємо водіїв, то я попереджаю про це, щоб людина вчасно змогла відкласти рейс. Якщо їхати у далеку дорогу вакцинованому, у якого виключені всі алергічні реакції, в ролі пасажира, то звичайно можна, - відповіла лікарка Марта Рудяк.

IMG_1467
IMG_1467

IMG_1463
IMG_1463

За словами фахівців, якщо до посиленння карантинних обмежень в області щеплювали 1500–3500 осіб за добу, то вже з 21 жовтня щодня вакцинують понад 6000 тисяч людей.

IMG_1466
IMG_1466

Окрім вокзалів Тернополя, щоденно у місті працюють такі пункти вакцинації: - вул. Поліська, 7 ТЦ “Епіцентр« (із 9-ї до 20-ї год); - вул. Текстильна, 28ч ТРЦ »Подоляни« (із 9-ї до 20-ї год); - вул. А. Живова, 15а ТЦ »Орнава” (із 9-ї до 20-ї год); - просп. Злуки, 45 «Центр дозвілля і молодіжних ініціатив ім. О. Довженка» (із 9-ї до 20-ї год); - вул. К. Острозького, 9 приміщення Центральної районної лікарні (корпус стоматології) (із 9-ї до 16-ї год).

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео