Орест Сарматський

У селі на Тернопільщині про скульптора Пінзеля та мистецький пленер нагадуватиме «Ангел-сурмач» (фоторепортаж)

Заставка (2) (Copy)

У селі Оришківці Чортківського району зявився ще один цікавий об’єкт для споглядання як місцевими жителями, так і туристами.

Йдеться про абсолютно точну копію однієї із робіт всесвітньовідомого скульптора XVIII століття Іоанна Георга Пінзеля, який свого часу жив і творив у Бучачі.

- Десь у 90-х роках минулого століття із Бучацької ратуші, де була геральдична композиція роботи Пінзеля, упала і розбилася на друзки фігурка ангела із сурмою в руках. Згодом у приватну колекцію потрапили рештки цієї фігурки, зокрема, голівка ангела.

Мені вдалося зробити точний гіпсовий зліпок із неї, виготовив підставку й під час пленеру в Оришківцях передав цей скульптурний зразок творчості Іоанна Пінзеля пану Ярославу Угляру, який організував таку культурно-мистецьку акцію і прийняв її учасників у готельно-туристичному комплексі «Орися», власником якого він є, - розповів кореспонденту «Терену» народний художник України, знаний тернопільський скульптор Роман Вільгушинський.

Сам же Ярослав Угляр каже, що радий від того, що тепер, серед старожитностей, творів мистецтва, які зберігаються у готельно-туристичному комплексі «Орися» буде ще й річ, пов’язана із творчістю всесвітньовідомого скульптора.

- Скульптури Пінзеля мене завжди захоплювали і захоплюють своєю великою емоційністю, динамікою, експресією. Це просто неймовірне вміння надавати створеним дивовижним формам життєвих рис. Особливо це стосується скульптур ангелів із характерними голівками, смиренними обличчями із напіввідкритими очима. Завжди дивувався, як скульптору так правдоподібно вдалося відобразити анатомію і людського тіла, і міфічних постатей, отой їхній одяг із філігранно вирізьблений гранями та складками на фігурах.

Переконаний, робота, яку нам подарував народний художник України, талановитий скульптор Роман Вільгушинський, разом із полотнами учасників пленеру започаткує мистецьку залу у готельно-туристичному комплексі, де його відвідувачі зможуть не тільки відпочити й оздоровитися, але й торкнутися духовного надбання нашого краю, - розповів Ярослав Угляр.

Як повідомляв «Терен», у селі Оришківці Чортківського району триває Всеукраїнський мистецький пленер «Околиця.Оришківці-2021».

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео