Орест Сарматський

У селі на Тернопільщині зробили за два тижні те, на що колись треба було затратити цілий рік (фото)

S1-f8-847x381 (Copy)

Компанія «Агропродсервіс» у Лановецькому районі запровадила новітню систему гноєвидалення із тваринницьких комплексів, яка не шкодить навколишньому середовищу і дозволяє зберігати дороги в нормальному стані.

Обладнання придбано в данської компанії «Агрометр», повідомляє сайт «Агропродсервісу».

Компанія «Агропродсервіс» – третя серед вітчизняних виробників, яка придбала таку дороговартісну і, водночас, надзвичайну ефективну систему для внесення рідкої органіки. У Європі органічні добрива вносять майже під усі культури.

Не секрет, що лагуни на тваринницьких фермах завдають чимало клопоту керівникам агропідприємств. Цілорічно треба вивозити гноївку, адже вона постійно прибавляється. Трактор з причіпною бочкою – донедавна єдиний вид транспорту, який не надто економний для транспортування органічних добрив. А якщо відверто, то можна собі уявити, скільки він використовував палива тільки для цієї операції.

Хоча, з іншого боку, без органіки не обійтися, кожному агроному відомо, що органічні добрива  – це безцінний і невичерпний ресурс, який набагато ефективніший, ніж дорогі міндобрива.

Та проблема була лише в раціональному транспортуванні органіки на поля у потрібний час і в правильних дозах. І згадувана данська система її успішно вирішує. Скажімо, зовсім недавно протягом двох тижнів на поля поблизу Настасова шланговим методом викачали з лагун і внесли у ґрунт 30 тис. куб органіки. Раніше таку кількість гноївки причіпними бочками возили майже цілий рік.

І якщо  донедавна думали, куди подіти гноївку з лагуни, то тепер, використовуючи передовий європейський досвід і новітні технології (а в них такою органікою підживлюють майже усі культури: від пшениці до картоплі) на відгодівельному комплексі добре знають, як з максимальною користю для майбутнього врожаю використати значну кількість органічного добрива з лагуни.

Віднедавна такий метод внесення добрив поширений у провідних країнах світу. Кращого, економнішого поки що не придумали. Та й так його, з першого погляду, можна назвати революційним. Органіка безпосередньо вноситься в грунт на глибину 20 см, – а це, як зазначив начальник відділу екології, стандартизації та контролю якості компанії «Агропродсервіс» Андрій Боліновський,  –  унеможливлює випаровування азоту, який є поживним макроелементом, що найбільше впливає на урожайність рослин. Вносять добрива у ґрунт у необхідних дозах на основі технічних умов, розроблених агрономічною службою.

S1-f9 (Copy)
S1-f9 (Copy)

За такої роботи, резюмує Іван Шандрук, велика економія пального, мінеральних добрив, відсутні шкідливі викиди у повітря, не руйнуються дороги. І головне: найближчим часом на полях компанії нас буде така ж система як і в Європі – з листопада по березень ніхто по мерзлому ґрунті, по снігу органіки на поля не вивозитиме і в ґрунт не вноситиме.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео