Орест Сарматський

У селі живе найстаріший свійський гусак: птаху більше 32 років (Агроновини)

2002 (Copy)

Гусак-довгожитель прославив усе село. В Козятинському районі на Вінниччині живе гусак, якому понад 32 роки. Попри поважний вік, він рухливий і виховує молоде покоління. Власники Гергуна, так назвали птаха, говорять, він їхній найкращий друг і помічник в обійсті. 

Про це пише agronews.ua.

Гергуна серед зграї видно одразу – він статний і найбільший. Користується повагою. Щойно хазяїн для зйомки взяв гусака на руки, череда панікує і кличе свого лідера.

Гергуна Марії Сергіївні подарували наприкінці вісімдесятих. Відтоді він для неї став найкращим другом. Допомагає доглядати за гусками та курами.

– Глядить і весь час ходить за гусами. Слідкує, щоб ніхто не вкрав, ніхто не підходив до них. Поки всі зайшли в хлів і він позаду за ними прийшов і все, всі сидять, – каже Марія Миколюк власниця гусака.

Раніше Гергуну допомагала керувати зграєю його гуска. Та минулого місяця померла від старості. Андрій Миколюк говорить, чотири дні гусак сумував та постійно кликав її.

– Навіть шукав її. Серйозно. Вони вдвох була пара нерозлучних, як кажуть, лебедина вірність. А потім він вже звик. Зараз водить своє нове покоління. Але яке вже це покоління, ми самі не знаємо, збились з рахунку, – розповідає Андрій Миколюк.

Ветеринар Олександр Болгарський каже, що в своїй практиці бачив найстарішого гусака, якому 25 років. Але запевняє, що при правильному догляді і збалансованому харчуванні, гуси можуть жити довше 30-ти років.

– Дзьоб має бути такий масивний, грубий. Зверніть увагу на лапи. Лапи теж мають бути більш великими. Бачив гусака віком 24-25 років, але цікаво подивитися на птаху, якій більше 30 років, – каже ветеринар.

Власники Гергуна сподіваються, він житиме довго і стане найстарішим гусаком в Україні.

2002 (Copy)
2002 (Copy)

Названо прибутковість вирощування картоплі у фермерських господарствах 

Олексій Іванович, житель села Велика Загорівка Борзнянського району на Чернігівщині, каже, що врожай 2020 був добрим. Особливо допомогло те, що має картопляр власну техніку.

Про це повідомляє agronews.ua.

– Вирощував цьогоріч 30 соток картоплі. Врожай був дуже хороший. Цього року продав десь 4,2 тонни по 5 гривень. Вторгував приблизно 20 тисяч гривень. Для мене особливо цього року це вигідно, адже маю свої трактор, саджалку, копалку тощо. А тим, хто не має, а все наймає – не знаю, чи буде прибуток, – розповів Олексій Іванович.

Зовсім інша ситуація з врожаєм у Миколи Миколайовича, жителя села Садове Менського району.

– Вирощую десь гектар картоплі. Цього року дуже поганий врожай. Дощі наше село оминали. Зібрав десь 15 тонн із гектара, тоді як за нормальних умов врожай має бути 30-40 тонн, а є ті, хто вирощує і під 100 тонн.

Картоплю ще не здавав, але планую це зробити з осені. Чого до весни тягнути? Погниє чи щось інше. Це невигідно. Здаватиму, мабуть, по 5 гривень за кілограм, або й того менше, бо якість нашої картоплі “не дуже”, адже тут чорнозем і вона на виході брудна, не дуже гарна”, – каже Микола Миколайович.

Водночас Василь Миколайович, житель села Олбин Козелецького району розповів, що молода картопля була значно дорожчою за пізні сорти.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео