Ростислав Фук

У Тернопільській громаді виявили факти порушення правил рибальства в зимовий період

Інспектори нагадують, що за порушення правил рибальства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність

Рейд водоймами Тернопільської громади з метою боротьби із порушеннями Правил любительського та спортивного рибальства провели інспектори муніципальної інспекції 19 січня. Про це повідомили на сайті Тернопільської міської ради.

Під час рейду  вилучили 24 жерлиці, які використовувались для незаконного лову риби на замерзлих водоймах.

Упродовж зимового періоду, коли водойми покриваються кригою чинним законодавством, ловити рибу на зимувальних ямах заборонено. Ця заборона  встановлена з метою збереження водних ресурсів та підтримки екосистем в умовах холодного періоду року. Захист водних ресурсів є спільною відповідальністю, і тільки дотримання цих Правил дозволить зберегти цінний природний ресурс для майбутніх поколінь, – йдеться в повідомленні.

В управлінні муніципальної інспекції нагадують, що за порушення заборони передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 34 до 170 грн. За лов водних біоресурсів із застосуванням заборонених знарядь лову визначений штраф у розмірі від 340 грн до 680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих біоресурсів.

Також, відповідно до статті 249 Кримінального кодексу України у випадку незаконного зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду настає кримінальна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу від 17 000 до 85 000 грн або обмеження волі строком до трьох років.

Крім того, за незаконний вилов риби, згідно з таксами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів від 29 вересня 2023 року за № 1042, передбачено відшкодування завданої шкоди рибному господарству України.

Фото Тернопільської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео