Оксана Бучко

У тернопільських магазинах та аптеках - черги через обов’язкове з 2022 року РРО для ФОПів

ostrro

Відтермінування щодо введення для  усіх ФОПів РРО у 2022 році не відбулося. Адже відповідний законопроєкт № 6376, який закликала підтримати керівниця профспілки Тернопільського центрального ринку Наталія Шоломейчук,  навіть не внесли до порядку денного останнього пленарного засідання. Як бачимо, 4-5 січня у магазині у центрі Тернополя велика черга, продавці перевіряють ціну кожного товару і записують усе вручну.

- Хто сьогодні дослухається до думки людей, - каже продавчиня продуктового магазину у центрі міста Людмила. – Стільки було мітингів проти нововведення, але все таки нічого не вдалось виправити.

Тож Новий рік приніс ФОПам неприємний подарунок – відміну звільнення від застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі по тексту – РРО/ПРРО).

Власниця салону штор у Тернополі Оксана Теребуха звертає увагу, що не проти таких нововведень, але при умові правильного формування законодавчих норм.

- Для малого бізнесу – це велике навантаження, - говорить вона. – Адже надали мало пояснень щодо встановлення РРО. Коштів для того, щоб найняти спеціаліста для такої роботи – недостатньо. Потрібно витрачати свій і так лімітований час, аби розібратись у системі. І при тому, навіть усе дослідивши, є багато моментів, які дозволять контролюючим органам накладати штрафи. Це нововведення я вважаю великим ударом для малого бізнесу та можливістю для державного рейдерства.

Підприємці збираються на черговий мітинг у Києві 25 січня. А до того часу чекають доопрацювань щодо законопроекту 6348. У групі «Підприємці Тернополя» йдеться про те, що створена робоча група податкового комітету. До 15 січня вона має завершити роботу і надати на розгляд доопрацьований документ.

Ключовими спірними нормами цього законопроекту під номером 6348 називають:

1. Оскільки складна побутова техніка, аптеки, надання платних медичних послуг фіскалізовані вже декілька років та переважна більшість ФОП використовують РРО в своїй діяльності - переведення цих груп на 3 групу ССО не доцільне. Слід залишити на 2-ій групі.

2. Слід забезпечити можливість використання 1-ій та 2-ій груп ССО для продавців секунд-хенду.

3. З метою детінізаціі та розвитку виробництва товарі українських виробників слід забезпечити мінімальну ставку податку.

4. Правова колізія, що виникає у ФОПа на 2-ій групі піл час продажу ФОПу по безготівці. Оскільки під час продажу товару він не може бути впевненим в тому, що товар купляється не для перепродажу, виникає ризик підозри зі сторони ДПС в оптовій торгівлі. Окремою нормою слід прописати, що відповідальність за такою операцією несе виключно покупець.

Про нюанси застосування РРО та, відповідно, кого з ФОПів це стосується, «Терен» писав ТУТ.

Також усі питання пояснює аудитор ID Legal Group Наталія Сухарева на ibuhgalter.net:

- Кого з ФОПів не стосується обов’язок застосування РРО/ПРРО?

- Безумовне звільнення від застосування РРО стосується ФОП-платників єдиного податку першої групи, тобто від початку 2022 року для цієї групи ФОПів абсолютно нічого не зміниться навіть незалежно від отриманого розміру доходу та виду товарів, які ними реалізуються.

- Яким групам ФОПів необхідно приготуватись до застосування РРО/ПРРО, починаючи з 2022 року?

- Цей обов’язок буде стосуватись ФОПів, які є платниками єдиного податку та знаходяться на другій-четвертій групі.

- Які вимоги для застосування РРО/ПРРО?

- РРО/ПРРО визначених груп ФОПів застосовуватимуться під час реалізації товарів (надання послуг) будь-якої категорії з використанням готівкових грошей або із застосуванням платіжних карток; відсутність перевищення ліміту доходів у розмірі 1,32 млн., які мали право незастосовувати РРО/ПРРО у 2021 році, а також відсутність  в реалізації «ризикових» груп товарів» (ювелірні вироби, ліки, медичні товари, технічно складні побутові товараи) не буде стосуватись визначених груп ФОПів;

- За яких умов можливо не застосовувати РРО/ПРРО?

- переказ коштів за товар з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок, відкритий в установі банку без застосування платіжних карток;

зарахування готівкових коштів на розрахунковий рахунок продавця в касі банку;

зарахування готівкових коштів на розрахунковий рахунок продавця з використанням програмно-технологічних комплексів самообслуговування, які належіть банківським та небанківським фінустановам;

але розрахунок за товар готівковими коштами або із застосуванням платіжного терміналу з використанням картки зобов’язує використовувати продавця РРО/ПРРО.

- Яким чином застосовувати РРО/ПРРО під час здійснення оплати з використанням інтернет-ресурсів (інтернет-еквайрингу, інтернет-банкінгу тощо)?

- у разі проведення оплати через інтернет-еквайра, а також через POS-термінал необхідно застосовувати РРО/ПРРО.

Слід зауважити, що чек РРО/ПРРО, у разі проведення таких оплат, пробивається у таких випадках:

-товар відвантажується після факту перерахування коштів від еквайра на розрахунковий рахунок, тобто в момент отримання коштів згідно з випискою банку;

-товар відвантажується після факту оплати його покупцем, але до факту отримання грошових коштів від еквайра на розрахунковий рахунок, тобто в момент передачі товару на користь покупця.

Стосовно проведення розрахунків за товар шляхом застосування інтернет-банкінгу контролюючим органом надано роз’яснення у відповідних листах ДПСУ, а саме: № 4418/ІПК/99-00-07-05-01-06 від 18.11.2021, №3836/ІПК/99-00-07-05-01-06 від 13.10.2021. У вказаних листах зазначається про те, що, у разі зазначення продавцем в рахунку-фактурі реквізитів свого розрахункового рахунку за форматом IBAN, такі оплати не підпадають під проведення шляхом застосування РРО/ПРРО, так як відбувається безготівкова операція між покупцем та продавцем. Але, зважаючи на те, що вказані листи мають статус індивідуальних податкових консультацій (ІПК), радимо отримати власну ІПК, виходячи з тонкощів та нюансів вашої фінансово-господарської діяльності в контексті застосування розрахунків через інтернет-банкінг з метою запобігання ризиків застосування РРО/ПРРО у таких випадках.

- Яким чином застосовувати РРО/ПРРО у разі надання послуг?

-У разі надання послуг (всіх видів), які надаються споживачеві (наживо або онлайн) за умови дистанційної оплати (шляхом застосування інтернет-еквайрингу чи інтернет-банкінгу) за них, ФОПи - платники єдиного податку, що обліковуються на другій-третій групі мають право на звільнення від використання РРО/ПРРО на підставі п.14 ст.9 ЗУ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» /далі по тексту ЗУ «Про застосування РРО»/ (товари з дистанційною оплатою не підпадають під таке звільнення).

Разом з цим контролюючим органом надане роз’яснення у вигляді ІПК (лист ДПСУ № 4242/ІПК/99-00-07-05-01-06 від 09.11.2021) що звільнення від застосування РРО/ПРРО поширюються на операції з оренди.

У разі здійснення оплати за послуги різними способами (як дистанційно, так і в готівковими коштами) звільнення від застосування РРО/ПРРО неможливе.

У разі проведення реалізації, окрім послуг, товарів (навіть при дистанційній оплаті за них), то звільнення від використання РРО/ПРРО за такі послуги також буде неможливим, про що контролюючим органом зазначається в листах-ІПК: № 4415/ІПК/99-00-07-05-01-06 від 18.11.2021, № 4242/ІПК/99-00-07-05-01-06 від 09.11.2021, тому під час, так би мовити, «змішаних» видах діяльності, які складаються з реалізації товарів та послуг, можуть виникнути певні ризики, хоча таке звільнення виникає залежно від способу оплати, а не від  проведення деяких видів діяльності (реалізація товарів і послуг).

Слід зазначити, що під звільнення від РРО/ПРРО на підставі норм, зазначених у п.12 ст.9 ЗУ«Про застосування РРО» підпадають платники, у яких неможливо визначити  місце проведення розрахунків (послуги в режимі онлайн з аналогічним видом оплати).

- Які реквізити повинні бути зазначені в чеку РРО?

- З настанням 2022 року «штрих-код акцизної марки» стане обов’язковим реквізитом у чеку РРО/ПРРО для платників, що реалізують алкогольні напої (на підставі ЗУ №5600 від 30.11.2021), а реквізит «штрих-код товару» (на відміну від реквізиту «цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої») буде знаходити своє відображення в чеку РРО/ПРРО за бажанням платника, так як вимоги про таке відображення не передбачено нормами законодавства.

Разом з цим РРО/ПРРО, які почали використовуватись після 01.08.2020, зобов’язані використовувати в  чеку обов’язковий реквізит «QR-код», в якому відображається інформація про проведену розрахункову операцію.

- Яка відповідальність чекає на платників за порушення у сфері РРО/ПРРО?

- Відсутність обов’язкового реквізиту може призвести до невизнання чеку розрахунковим документом та накладення штрафу у розмірі 100% від здійсненої розрахункової операції (при  першому порушенні), при наступних у розмірі 150%.

- Де взяти відповідне програмне забезпечення для застосування у розрахункових операціях?

- ДПС України створено та запущено безкоштовне програмне забезпечення, за допомогою якого на будь-який пристрій, який працює на операційній системі Windows або Android як  ПРРО можливо скачати ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео