Оксана Бучко

У Тернополі безжально обрізають дерева разом із застарілими великодніми писанками (фото)

0Rh3WrR1k2g

Прикрашені ще минулорічними ламінованими писанками дерева обрізають у центрі Тернополя.

Комунальники пояснюють, що це роблять задля омолодження. Та після таких процедур, за висновками експертів, дерева вже не можуть відрости, аналізує poglyad.te.ua.

Таке «омолодження» (знесення крони) мають право проводити тільки якщо є дефектний акт на дерево. Якщо акту на основі обстеження дерева немає, такі дії мають бути покарані згідно «Правил догляду за зеленими насадженнями».

Комунальникам міста нагадують  «Правила догляду за зеленими насадженнями»:

  1. Формувальне обрізання (п. 9.1.11.1) потрібне для того, щоб сформувати красиву крону. При цьому вкорочують лише одно- та дворічні пагони. Якщо ми видалимо в дерева ті гілочки, які відросли за останній рік-два, суттєвої шкоди ми йому не завдамо. Тому формувальну обрізку дозволяють робити восени.
  2. Санітарне обрізання ─ це видалення сухих чи пошкоджених гілок (п. 9.1.11.2.). Проводять його, коли дерево зелене, щоб відрізнити суху гілку від живої.
  3. Омолоджувальне обрізання, як ми здогадуємося з назви, потрібно лише для старих дерев, у яких почала підсихати вершина та припинився ріст пагонів (9.1.11.3). Важлива ремарка – “лише для дерев, які добре витримують обрізання”.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео