Віра Олександрович

У Тернополі експрес-тести на COVID-19 проведуть навіть таксистам (фото)

Даньчак

Ситуація у медичних закладах Тернополя - стабільна. Показники захворюваності на COVID-19 знижуються. До того ж, триває новий етап тестування громадян певних професій. 

Про це на засіданні Тернопільського міського оперативного штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 28 травня, доповів начальник міського відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак. Він принагідно взяв до уваги, що за міські кошти вже варто купувати не матеріали для ПРЛ-досліджень, а для тестування методом імуноферментного аналізу (ІФА). Це дозволить дізнатися реальну картину щодо захворюваності на COVID-19 у нашій МТГ.

Паничев
Паничев

Оптимізму усім додав заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев. Він наголосив, що Тернопіль дійсно мав повне право перейти на етап адаптивного карантину, а також може продовжити пом’якшення заходів із 1 червня.

– Наразі маємо 100 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, – каже Василь Даньчак. – Причому 91 випадок – це дорослі, решта – діти. Одужали – 86 осіб. Від початку спостереження у Тернополі було менше 300 випадків підозри на коронавірус.

Медик наголосив, що останній лабораторно підтверджений випадок зареєстрували ще кілька днів тому. З’ясувалося, що й інші показники у Тернополі – набагато нижчі, ніж в області.

– Якщо у Тернополі інтенсивний показник – 45,3 випадків на 100 тис. населення, то в області – 108,5, – уточнює Володимир Паничев. – Значення має і загальна інцидентність за останній тиждень. У місті він становить 1,4 випадки на 100 тис. населення, тобто у 8,5 раза нижче за середній загальнодержавний. Частка тих, хто одужав, – 86%. І це один із найкращих показників в Україні. 

Вікова структура захворілих у Тернополі також стабільна: до 17 років - 9% випадків; 18-29 років – 17%; 30-39 років – 21%; 40-49 років – 12%; 50-59 років – 20%; 60-69 років – 18%. До того ж, старші 70-ти років – лише 3%. Що цікаво, серед захворілих – менше 30-ти медичних працівників. Кількість контактних осіб серед лабораторно підтверджених випадків – 250. Серед контактних у 28-ми осіб – позитивний результат. І це підтвердили лабораторним дослідженням, уточнює пан Даньчак.

Штаб_ф
Штаб_ф

– Триває тестування громадян певних категорій і професій, - продовжує він. Обстежувалися, зокрема, пацієнти для госпіталізації і проведення оперативних втручань, онкохворі, медики та працівники дитячих садочків. Буквально завтра експрес-тести проведуть таксистам, які довозили медиків на роботу. 

Отже, медики не проти переходу міста на новий етап адаптивного карантину. Тому дитину у садочок тернополяни таки зможуть завести із 1 червня. Відбудуться й інші суттєві послаблення.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео