Орест Сарматський

У Тернополі хочуть спростувати комуністичні міфи про українських героїв

160836620_1783422891841700_8215859575497311006_o (Copy)

Спростувати комуністичні міфи про українських героїв хочуть у Тернополі під час міжнародної конференції.

Її проведення викликане широким резонансом після рішення Тернопільської міської ради про присвоєння центральному стадіону імені Романа Шухевича.

Про це у Facebook написав міський голова Тернополя Сергій Надал.

– Обговорення цієї теми вийшло за межі України. Деякі іноземні політики дозволили собі ряд неприпустимих висловлювань в адресу українських героїв. Ми – на своїй Богом даній землі і будемо робити те, що вважаємо за потрібне. Сьогодні з головою Польського культурно-освітнього товариства Тернопільської області Петром Фризом обговорили деякі аспекти україно-польської співпраці. Домовилися про проведення у Тернополі Міжнародної наукової конференції, яка має на меті спростувати комуністичні міфи щодо українських героїв, – написав міський голова Тернополя.

Про дату проведення конференції буде повідомлено додатково.

За словами Сергія Надала, десятиліттями працювала комуністична машина пропаганди і знищення всього українського. Роками радянські історики переписували історію України, щоб заплямувати репутацію, спотворити образ українських воїнів. І це стосується історії не лише УПА, а ще часів Київської Русі, Гетьманщини.

Як повідомляв «Терен», Інститут національної пам'яті Польщі висловив офіційний протест щодо присвоєння міському стадіону в Тернополі імені командувача УПА Романа Шухевича.

Водночас, мер польського міста Замость заявив, що через цю ж причину, місто припиняє реалізацію разом з Тернополем європейського гранту на майже 69 тис євро.

Раніше повідомлялось, що 5 березня 2021 року сесія Тернопільської міської ради прийняла рішення про присвоєння міському стадіону імені головного командувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

Згодом Посол Ізраїлю в Україні засудив присвоєння стадіону у Тернополі імені Шухевича.

На заяву дипломата відреагували в українському МЗС.

– Збереження національної пам'яті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України, і дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків. Натомість дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами, а не навпаки, – такий коментар зробив у Twitter речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, реагуючи на заяву ізраїльського посла.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео