Олена Чепіль

У Тернополі хочуть відкрити котокафе, зоозахисники проти: що каже власниця

Тварини не розкажуть, що їх турбує і стають мовчазними заручниками бізнесу, вважає тернопільська зоозахисниця. Натомість засновниця кафе наголошує, що коти матимуть належний догляд, і за ними спостерігатиме зоопсихолог та ветеринар 

У Тернополі виник скандал та дискусія у соцмережах через можливе відкриття котокафе у місті. Така ідея обурює зоозахисників. Вони пояснюють, що коти – не іграшки, не декорації та не засіб для заробітку.  

В уяві людей, які не мають вдома своїх котів, але хотіли б відчути позитивні емоції від взаємодії з ними чи потішити дітей, відкриття кафе із котиками може виглядати, як суцільний позитив, однак, це не так. Риса, яка об'єднує котів – прив'язаність до території і потреба стабільного навколишнього середовища. Цього неможливо досягнути в умовах проживання групи котів в обмеженому просторі зі щоденним потоком нових людей, як у випадку із котокафе, — каже зоозахисниця Людмила Чеховська, яка порушила цю проблему своїм дописом у фейсбуці. 

“Буде можливість для усамітнення котів”

Проте засновниця антистрес-кав’ярні Марина Чернишова пояснює, всі тварини матимуть окреме місце для відпочинку та усамітнення. У це приміщення відвідувачі потрапити не зможуть.

Коти мають окрему спальню, окремі лежаки, а також цілу кімнату. Тобто у закладі створені всі умови відповідного рівня для зручності тваринок, – зазначає Марина Чернишова. 

Основна мета цього закладу — знімати стрес та напругу у відвідувачів, але не шкодячи котам, додає Марина Чернишова. Жінка – вимушена переселенка із Маріуполя, яка переїхала до Тернополя зі своїм котом. Ідея створення такого закладу виникла в неї під час сидіння у підвалах під обстрілами.

Тоді навколо була небезпека. Ми багато часу сиділи у підвалі, і саме мій котик допоміг знімати стрес. Я відчула, як це допомагає пережити важкі періоди. І оскільки зараз багато людей напружені, то я подумала, чому б не принести користь і тваринам, і людям, поєднавши цю концепцію, — говорить засновниця котокафе. 

Наразі у кафе, яке готується до відкриття, живуть два коти. Тварин беруть у волонтерів, які тимчасово їх прихистили. Із часом у закладі планують дати прихисток для п’ятьох пухнастих. 

“Тварини не розкажуть, що їх турбує”

Марина Чернишова запевняє, що з тваринами працюватиме зоопсихологиня та ветеринар.

Зоопсихологиня бачить чи все гаразд із котиками, працює з ними тощо. Крім того, ми хочемо укласти договір про співпрацю з ветклініками. Це потрібно тоді, коли наприклад, щось трапиться, то щоб до нас одразу зміг приїхати фахівець і допомоги тварині, — каже жінка.

Проте зоозахисниця Людмила Чеховська каже, що проблеми можуть просто не помітити.

Коти в таких закладах живуть у нестабільних умовах і в постійному стресі. У кожної тварини він проявляється по-різному. Хтось постійно дрімає, намагаючись приглушити навколишні звуки. У когось можуть бути розлади травлення, хтось може хворіти (а далеко не від всіх захворювань кота можна вакцинувати). А хтось може навіть не переставати муркати, що багатьох людей наводить на думку про те, що котику добре. Вони не розкажуть, що їх турбує і що відбувається за лаштунками закладу. Тварини стають мовчазними заручниками бізнесу. Але ми, люди, маємо дивитись на проблему глибше за красиву обгортку назовні, — каже зоозахисниця. 

Для того, аби краще зрозуміти проблему, Людмила Чеховська радить уявити себе на місці тварин. Постійний шум, мікс запахів і надмірна увага від різних та щоразу нових людей, які гладять, беруть на руки, фотографують, смикають, — не всім це сподобається, пояснює вона.

Усі працівники кафе проходять інструктаж

Щодня за котами будуть доглядати працівники кав’ярні, розповідає ментор соціального підприємництва Володимир Василевський, який допомагає засновниці втілювати проєкт в реальність. За його словами, усі працівники закладу проходять спеціальний інструктаж та знають, як поводитися з тваринами. Крім цього, баристи слідкуватимуть за дотриманням правил, які розробили для відвідувачів. 

Ці правила ми розмістили на видному місці у закладі. Їхнє дотримання контролюватимуть працівники кав’ярні. Саме люди повинні підлаштовуватися під котів, адже це територія котів, а не людей, — зазначає Володимир Василевський.

Правила, які розробили для відвідувачів котокафе

Але ніхто не може гарантувати, що будь-яких правил буде достатньо чи що їх взагалі будуть дотримуватись, зауважує зоозахисниця. 

Якщо у багатьох країнах світу діяльність таких закладів суворо контролюється, то в Україні ще не розроблені законодавчі норми для такого типу закладів, які б регулювали добробут тварин та захищали права споживачів, — каже Людмила Чеховська. 

Можуть відмовитися від котів у кафе

Через дискусію, яка виникла навколо відкриття котокафе у Тернополі, його засновниця розглядає варіант, аби відмовитися від тварин у закладі. Натомість зробити його у тематичному стилі. 

Спершу ми запустимо в такому форматі, в якому планували і спочатку. Відвідувачі будуть приходити і говоритимуть свою думку. Якщо більшість буде за те, аби в закладі не було котиків, то ми готові це зробити. Але хочемо допомогти тваринам та створити для них комфортні умови, — зазначає засновниця котокафе.

Крім того, у закладі планують проводити бесіди зоопсихологів із відвідувачами, щоб покращувати рівень обізнаності про поводження з тваринами. Заклад планують відкрити в перші дні квітня цього року. 

Загалом концепція котокафе не є новою. Подібний заклад, приміром є у сусідньому Львові, у інших містах України та за кордоном. Проте зоозахисні організації закликають припинити створення такого бізнесу та не експлуатувати тварин.

Фото надані Мариною Чернишовою

Вибір читачів за тиждень

Відео